OVO SU SRPKINJE KOJE SU ZADUŽILE NACIJU: Otkrivamo ko su bile prva srpska novinarka, lekarka, glumica... (FOTO)
Foto: Muzej grada Beograda, UDRUŽENJE UNIVERZITETSKI OBRAZOVANIH ŽENA, SEKCIJA BEOGRAD, Pozorišni muzej Vojvodine

Na dan žena

OVO SU SRPKINJE KOJE SU ZADUŽILE NACIJU: Otkrivamo ko su bile prva srpska novinarka, lekarka, glumica... (FOTO)

Ko je bila prva lekarka, a ko novinarka u Srbiji, i kako su upisale svoj trag u istoriji...
Objavljeno:

Na Međunarodni dan žena podsećamo se koje su to žene "probijale led" u muškom i patrijarhalnom društvu Srbije... Ko je bila prva lekarka, a ko novinarka, i kako su upisale svoj trag u istoriji...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prva žena novinar

Marija Maga Magazinović (1882 - 1968) ostaće zapamćena kao žena koja je uređivala prvu rubriku na ovim prostorima posvećenu ženama - Ženski svet, i kao prva žena novinarstva u tada tek osnovanoj "Politici". Osim toga, Marija Magazinović bila je prva žena sa diplomom Filozofskog Fakulteta i prva bibliotekarka u Srbiji.

Prva žena diplomirani arhitekta

Jelisaveta Načić (1878 - 1955), bila je prva srpska žena arhitekta.

Verovatno najmonumentalniji projekat Jelisavete Načić bila je osnovna škola kod Saborne crkve koja danas nosi ime "Kralj Petar I". Kada je 1906. završena, škola je predstavljala jedan od najmodernijih školskih objekata u Srbiji.

Najznačajnije Jelisavetino delo iz domena sakralne arhitekture nesumnjivo je crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu. Radovi su započeti 1912. ali su zbog rata ubrzo i prekinuti, izgradnja crkve je nastavljena 1927. po prvobitnim nacrtima Jelisavete Načić.

Prva lekarka

Dr Draga Ljočić (1855 - 1926) je bila prva srpska lekarka. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena studenata medicine u to vreme.

foto: UDRUŽENJE UNIVERZITETSKI OBRAZOVANIH ŽENA, SEKCIJA BEOGRAD

Bila je velika filantropkinja i zaštitnica dece. Iskreno i energično se zalagala za otvaranje dečijih bolnica, izgradnju domova za nezbrinutu decu. Zbog ovih i sličnih stavova često je bila prozivana i u javnosti prepoznata kao osoba koja javno promoviše nemoral.

Draga Ljočić je jedna od najinteresantnijih žena u modernoj istoriji Srbije. Od kada je započela karijeru lekarke neprestano se borila sa mizoginim, muškim svetom koji je pokušao da je na svaki način diskvalifikuje i ukloni sa mesta koja su joj po svemu pripadala, stoji u njenoj biografiji.

Prva žena advokat

Marija Milutinović bila je supruga Sime Milutinovića Sarajlije, ali nije bila u njegovoj senci.

Baveći se advokaturom, zastupala je siromašne i ugnjetavane, ne želeći da im naplaćuje usluge. Nije zaradila ni na jednoj uspešno završenoj parnici. A bilo ih je mnogo, zapisao je Jakov Injatović, njen prijatelj i urednik Srbskih novina.

U prste je, objasnio je, znala zakonik. Ali njoj je bilo važnije da odbrani nemoćnog čoveka i izbori se za pravdu, nego da zarađuje na nečijoj muci.

Ko je prva pilotkinja, a koja Srpkinja je prva sela za volan automobila

Danica Tomić je prva žena pilot u Srbiji, ali se o njoj ne zna mnogo. Ona je bila supruga srpskog i jugoslovenskog vojnog pilota majora Miodraga Tomića.

Danica je bila najbolja u svojoj klasi i prva je žena koja je izvodila lupinge, što je jedna od najtežih vazdušnih akrobacija koja podrazumeva obrtaj avionom u vertikalnoj ravni od 360 stepeni!

Marija Karađorđević, koja se udala za jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, motala je volan po beogradskim ulicama kada su se žene vozači u svetu nabrajli na prste.

Prva srpska glumica

Draginja Ružić, rođena 1834. smatra se prvom srpskom profesionalnom glumicom.

Na sceni je prvi put nastupila 17. jula 1860. u ulozi Vidosave (Jovan Sterija Popović, Ajduci) u diletantskoj družini Stevana Protića i Andreje Putića. Udala se za glumca Dimitrija Ružića, s kojim je igrala u istim pozorištima.

foto: Pozorišni muzej Vojvodine

Članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu draginja Ružić je od 16. jula 1861. i u njemu će ostati do kraja svoje glumačke karijere.

(Espreso.co.rs / AK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.