KOLIKO KOŠTA PREHLADA U SRBIJI? Izračunali smo koju sumu novca TROŠIMO NA VITAMINE I LEKOVE, da li je ovo normalno?
Lekovi, Foto: EPA-EFERobert Perry, epa-kim-tiblani

Spremite novčanike

KOLIKO KOŠTA PREHLADA U SRBIJI? Izračunali smo koju sumu novca TROŠIMO NA VITAMINE I LEKOVE, da li je ovo normalno?

Beograđanka za Espreso otrkila kako je prošla sa prehladom u finansijskom smislu

Objavljeno:

Pomorandže, mandarine, limunade, banane, đumbir i med - svi to imamo i koristimo u danima kada smo prehlađeni. Ipak, u ovakvim situacijama malo više verujemo nauci i suplementima koji sadrže brojne vitamine i minerale pa svi hrlimo u apoteku da pokupujemo sve što mislimo da nam je potrebno. Ne radi se o tome da sveže voće nije "provereno", već verujemo da nam treba nešto "jače".

Vitamini
Vitaminifoto: Profimedia

Međutim, u trenucima kada svedočimo svakodnevnim poskupljenjima, svaki novi "udarac" na džep nas sve više boli, a posebno kada su u pitanju nepredviđene okolnosti. U ovo su se uverili svi koji su ovih dana zbog bolesti morali kod lekara, pa u apoteku po lekove.

Bilo da je u pitanju neki virus ili prehlada, da bi se prezdravilo potrebno je čak par hiljada dinara, a ako je više osoba u kući bolesno, onda je ta cifra znatno veća. A kako je prošla Beograđanka čije je ime poznato redakciji, a koja je nedavno bila prehlađena, ispričala je za Espreso.

Stetoskop
Stetoskopfoto: Profimedia

"Imala sam visoku temperaturu pa sam iz tog razloga išla kod lekara, inače kada se prehladim i blaži su mi simptomi - odležim i to je to. Savetovao mi je da uzmem brufen kako bih snizila temperaturu i da ga nikako ne mešam sa nekim drugim lekovima koji ublažavaju simptome prehlade poput fervexa, da pijem što više tečnosti, vitamic C, cink i vitamin D. Curio mi je i nos, a za te potrebe leka mi je savetovao da kupim sprej za nos koji sadrži morsku so", priča sagovornica.

Kako ona dalje objašnjva, izbegla je antibiotike, mada njih svakako ne bi plaćala ukoliko su na recept, morala bi da koristi neki od probiotika i ovo bi bio samo još jedna stavka na računu koji je morala da plati u apoteci nakon posete lekaru. Lekar joj je savetovao i strogo mirovanje dok se skroz ne oporavi, pa je bila primorana da uzme i bolovanje.

"Kutiju brufena od 600 miligrama platila sam 330 dinara, dok kutiju vitamina C i cinka 560 dinara. Najviše me je koštao vitamin D od 2000 jedinica koji mi je savetovao lekar - 1.000 dinara, a sprej za nos sam platila 600 dinara", nabrojala je sagovornica za Espreso.

Apoteka
Apotekafoto: Filip Plavčić

Sve ovo nas dovodi do računice od 2.400 dinara. A ako na celu ovu cifru dodamo i bolovanje, koje mora da se otvori zbog sprečenosti da se obavlja posao, onda je sigurno da su svi koji su bili bolesni tog meseca ostali uskraćeni i za deo plate.

A tu je i povećan unos voća i povrća što je dodatna stavka na računu. Ako nemate nijedan čaj u kući, računajte da će vam i to biti potrebno.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Tamara Trajković

Naravno, ima i onih koji se leče iz kućne apoteke ili prirodnim aparatima, ali moramo naglasiti da su stanja prehlade ili bilo kog virusa kod svih drugačiji, te da je savet sa stručnim licem neophodan.

Ne paničite, to će vam samo pogoršati stanje, čim budete imali dovoljno energije, idite kod lekara opšte prakse koji će prepisati sve što je potrebno, jer to zavisi od osobe do osobe, kao i tipa bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.