STIŽE MMR VAKCINA: Od utorka deca mogu da se vakcinišu

nema epidemije

STIŽE MMR VAKCINA: Od utorka deca mogu da se vakcinišu

Svih ostalih vakcina ima dovoljno. Blagi zastoj je nastao u nabavci oralnih vakcina protiv dečje paraliza jer se niko nije javio na tender, ali da i tih vakcina za sada ima dovoljno
Objavljeno: 14:54h

Do kraja ove nedelje po domovima zdravlja biće distribuirano 500 ampula MMR vakcina, a već početkom sledeće nedelje biće isporučena celokupna količina naručenih vakcina koje štite od morbila, rubeola i zaušaka, kažu iz Ministarstva zdravlja. Kako je objašnjeno, 33.000 doza MMR vakcina stiće će u utorak, 29. septembra. Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je za RTS da sporadična nestašica vakcina i eventualno kratkotrajno odlaganje vakcinacije neće uticati na dinamiku i obuhvat vakcinisane dece.

On je podsetio da bebe prvu dozu MMR vakcine mogu da prime od 12. do 15. meseca po rođenju, najkasnije do druge godine. Ilić je rekao da svih ostalih vakcina ima dovoljno, dodavši da je "blagi zastoj" nastao u nabavci oralnih vakcina protiv dečje paraliza jer se niko nije javio na tender, ali da i tih vakcina za sada ima dovoljno u domovima zdravlja.
Podsetimo, roditeljski portal Bebac apelovao je pre nekoliko dana na nadležne organe da po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja kako bi se sprečile epidemije malih boginja, morbila, rubeola i zauški na teritoriji cele Srbije. PRETI NAM EPIDEMIJA: Opet nestašica MMR vakcina! (Espreso.co.rs / Izvor: Beta, RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.