DOKTOR SEFEROVIĆ OTKRIO KOJI FAKTOR KOJI UTIČE NA SLABOST SRCA: Nikako nemojte da ZANEMARITE njegove reči
Petar Seferović, Foto: Printscreen/RTS

udruženje za srčanu slabost

DOKTOR SEFEROVIĆ OTKRIO KOJI FAKTOR KOJI UTIČE NA SLABOST SRCA: Nikako nemojte da ZANEMARITE njegove reči

Evropsko udruženje za srčanu insuficijenciju, kao i srpsko udruženje, postavili su novu definiciju za srčane slabosti koja je podeljena u pet faza

Objavljeno:

Srčana slabost nastaje nakon što druga stanja, poput visokog pritiska, oštete ili oslabe srce. Kada i zašto srce slabi, i koliko su povezani nedostatak gvožđa i srčana slabost, objasnio je na RTS-u profesor dr Petar Seferović, predsednik Evropskog udruženja za srčanu slabost.

"Nastaje zato što srce iz raznih uzroka gubi mogućnost da normalno radi ili zbog krvnih sudova koji ga snabdevaju krvlju ili zbog samog srčanog mišića. Jako je važno da shvatimo da je to veoma opasna bolest, da kada neko oboli, on je večno u stanju bolesti, ali se problem može prevenirati", naglasio je profesor.

Evropsko udruženje za srčanu insuficijenciju, kao i srpsko udruženje, postavili su novu definiciju za srčane slabosti koja je podeljena u pet faza. Prva i druga faza predstavljaju bolesnike koji nisu u kliničkoj proceduri, već one kod kojih je moguće prevenirati razvoj same bolesti.

srce
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

"Prevencija srčane slabosti je prevencija kardiovaskularnih oboljenja, prevencija povišenog krvnog pritiska, prevencija šećerne bolesti, povišene masnoće, pušenje, slaba fizička aktivnost i suviše velike telesne težine", istakao je dr Seferović. Pored pomenutih faktora rizika, otkriven je jedan koji u poslednje vreme sve značajniji, a u pitanju je nedostatak gvožđa u organizmu.

"Vrlo sam zadovoljan što je srpska medicina i srpska farmakološka industrija danas u stanju da ovim bolesnicima pruži šansu da se i na taj način poboljša njihovo stanje", dodao je profesor Seferović i istakao da anemija i nedostatak gvožđa nisu ista stvar. Nedostatak gvožđa koji dovodi do lošeg mitohondrijalnog rada, samim tim pogoršava srčanu slabost.

"U kliničkim studijama je dokazano da bolesnici koji imaju nedostatak gvožđa u eritrocitima, imaju rizk da pogoršaju svoju srčanu slabost, a da lekari to mogu da reše jednostavnim intravenskim davanjem gvožđa koje omogućava da ovi bolesnici brzo napune svoje depoe gvožđa i poboljšaju opšte stanje", rekao je doktor.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.