KO ZA OVO IMA NOVCA?! Ovo su najskuplje školarine na privatnim fakultetima u Srbiji!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

PAPRENO

KO ZA OVO IMA NOVCA?! Ovo su najskuplje školarine na privatnim fakultetima u Srbiji!

Istraživali smo koji su programi privatnih fakulteta najskuplji u našoj zemlji

Objavljeno:

Pred upis na fakultete postoji večita dilema. Da li upisati državni, koji iza sebe imaju dugu tradiciju ili privatni koji za neke još uvek predstavljaju tabu temu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na državnim fakultetima možete se finansirati iz budžeta države, dok na privatnom ta opcija ne postoji. Odnosno, ima načina da navodno budete oslobođeni školarine pri upisu, ali kada se u obzir uzmu knjige i sve ostale aktivnosti koje spadaju pod “obavezne”, često je ta besplatna godina samo prividna.

foto: Damir Dervišagić

Interesantno je da samo dva privatna fakulteta u Srbiji imaju akreditacije. Megatrend i Singidunum.

Po “babskim pričama” sa privatnim fakultetima je sporna diploma, a državni važe za institucije koje će vam nakon završetka studija lakše pomoći da pronađete zapolsenje. Međutim, suočeni sa sa sistemom koji vlada u Srbiji, često s tim “papirom” (diplomom) ne možete da uradite ništa! Mnogo je obrazovanih ljudi sa fakultetskim diplomama koji rade poslove za koje su prekvalifikovani.

U Srbiji su poznatiji privatni univerziteti poput: Univerziteta Megatrend, Singidunuma, Metropolitana, Uniona, Uniona – Nikola Tesla, Univeriteta Alfa, Evropskog univerziteta, Univerziteta u Novom Pazaru i Univerzitet Educons.

Ipak, jedno je sigurno. Ukoliko želite da studirate na privatnom faksu, moraćete dobro da odrešite kesu. Istriživali smo i pronašli koje su to privatne

viskoobrazovne ustanove najskuplje u Srbiji.

foto: Stock

*Na Megatrend univerzitetu školarine se kreću od 1.500 evra do čak 3.500 koliko ćete morati da izdvojite ukoliko želite da studirate umetnost i dizajn.

*Na univerzitetu Singidunum, školarine se kreću od 1.200 do 1.800 evra, a najskuplji je fakultet za ekonomiju i finansije.

foto: Reuters

*Na Union univerzitetu, cena školarine iznosi 1.700 evra ako plaćate u kešu, a 2000 evra ukoliko iznos podelite na rate.

*Na Union univerzitetu Nikola Tesla najskupljiji je arhitektonski fakultet čija cena školarine iznosi 3.000 evra.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.