JEDINA CARSKA DŽAMIJA U SRBIJI: Legenda kaže da je ova VELELEPNA GRAĐEVINA podignuta od OPLJAČKANOG blaga (FOTO)
Carska džamija, Foto: RINA

simbol sjenice

JEDINA CARSKA DŽAMIJA U SRBIJI: Legenda kaže da je ova VELELEPNA GRAĐEVINA podignuta od OPLJAČKANOG blaga (FOTO)

Prošle godine u oktobru, završena je rekonstrukcija ove džamije

Objavljeno:

Bošnjaci su na prostoru Sandžaka, kroz svoje vekovno postajanje ostavili dubok trag na ovim prostorima. U samom centru Sjenice nalazi se jedina carska dzamija u Srbiji, koju je 1870. godine podigla sultanija Valide, majka sultana Abdulaha. Skoro dva veka kasnije i dalje je jedan od najprepoznatljivijih simbola ove opštine na jugozapadu Srbije, a u narodu je sačuvana legenda o tome kako je nastala ova građevina krajem 19. veka.

Carska džamija
Carska džamijafoto: RINA

"Karavan sultanije Valide bio je opljačkan, nakon dužeg vremena je pronađen, a svo bogatstvo koje je bilo u njemu, ona je uložila u izgradnju dzamije. Isticala se po svojoj veličini i lepoti. Izgarađena je od belog kamena i materijala sa ovog podneblja, a unutrašnjost je bila obojena svetloplavom bojom, koja je tada bila sultanovo obeležje", rekao je imam Hazar Dacić za RINU.

Ova džamija specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu. Ima sve odlike monumentalne arhitekture, kojom dominira poprilično velika kupola, prečnika od 15 metara. Zbog te svoje impozantne veličine nije izgrađena od zidne konstrukcije, već je bila od drveta i prekrivena olovom.

1 / 2 Foto: RINA

"Tokom Prvog svetskog rata austrougraska vojska skinula je sa dzamije olovo kako bi ga koristila u vojničke svrhe i pravljenje municije. Do 1988. godine bila je pokrivena sjeničkim crepom, a posle je na nju stavljen bakar", kaže Dacić.

Džamija
Džamijafoto: RINA

Prošle godine u oktobru, završena je rekonstrukcija ove jedine carske džamije u Srbiji, zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena od strane turske agencije TIKA. Objekat je obnovljen i stavljen u funkciju, na radost svih ovdašnjih vernika, ali i brojnih posetilaca koji sa pažnjom dolaze na ovo mesto kako bi se upoznali sa istorijom ovog podneblja.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.