POČEO USKRŠNJI POST: Hrana i piće su najmanje čega treba da se odreknete, u OVOM je suština! (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Da li znate tradiciju?

POČEO USKRŠNJI POST: Hrana i piće su najmanje čega treba da se odreknete, u OVOM je suština! (FOTO)

Za sve pravoslavne vernike danas je veliki dan - u ovaj ponedeljak počinje Uskršnji post. Hrišćani će se u narednih šest nedelja uzdržavati od mrsne hrane, ali i loših misli i dela, a sve kako bi dušu i telo pripremili da dolazak najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa
Objavljeno:

Post je voljno uzdržavanje od hrane, loših misli i strasti u određenom vremenskom periodu. Poznat je još od davnina i nije isključivo vezan za hrišćansku tradiciju. Može da bude potpuni - kompletno uzdržavanje od hrane, ili delimični - uzdržavanje samo od nekih jela i pića.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Thinkstock

Hrišćani veruju da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. I svi kasniji mučenici i svetitelji živeli su po ovim pravilima. Crkva i danas veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša.

foto: Filip Plavčić

Prema verovanju, pripreme za Uskrs, koji ove godine pravoslavni vernici proslavljaju 16. aprila, počinju upravo danas, otpočinjanjem posta. One su potpune ako vernik, na kraju šestonedeljnog posta, pristupi svetim tajnama - ispovesti, pokajanja i pričešća.

SRBIJA UVEK "U VRHU": Balkan dominira na listi evropskih zemalja u kojima se živi gore nego u Africi!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.