NIKAKO NIJE VOLEO OVAJ GRAD! Tito je samo jednom došao u zvaničnu posetu, i DESIO SE PEH!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

ZAMISLITE, U SRBIJI JE!

NIKAKO NIJE VOLEO OVAJ GRAD! Tito je samo jednom došao u zvaničnu posetu, i DESIO SE PEH!

Titove posete bile su vest širom planete, ali je u Čačku bilo malo drugačije u odnosu na sve ostale gradove Srbije, pa i sveta
Objavljeno: 09:11h

Regionalnim medijima odjeknula je vest da je doživotni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, koji je obišao pola planete, jedan srpski grad izbegavao.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Reč je o Čačku! Ne samo da je za 35 godina vladavine bio samo 7 puta u ovom gradu, već je samo jednom on bio ciljno odredište, a ne samo usputno stanište ka Užicu.

U zvaničnoj poseti Čačku bio je 1972. godine, a prema nekim svedočenjima razlog za izbegavanje je to što je ovu teritoriju doživljavao kao neprijateljsku zbog blizine Ravne Gore.

foto: Profimedia

I dešavalo se, kažu urbane legende, da svaku njegovu posetu ovom gradu, obeleži neka, neobična situacija.

Jednom je, prilikom njegovog obraćanja Čačanima - nestalo struje, svedočili su mnogi.

Iz tog vremena ostala je i anegdota koja tvrdi da je prilikom njegovog obraćanja nestalo struje, a druga kaže da je iznenada svratio u restoran "Proleće" i zatražio viski, ali takvo piće nije se nalazilo u meniju pa se navrat nanos jurilo po gradu kako bi se obezbedila boca viskija.

Inače, istoričari tvrde da su sedam dana pre Titovog dolaska, potpuno preventivno, ovde hapšeni Brozovi politički neistomišljenici. Ipak, u Čačku ga je uvek dočekivala razdragana publika na trgovima i ulicama. No, ni to nije pomoglo da mu ovaj grad "priraste" za srce.

Zanimljivo je da je Čačak, po mišljenju brojnih istoričara, bio omražen za brojne vladare. Pričalo se da je još kralj Aleksandar zaobilazio ovaj grad, koji je bio naklonjen suparničkoj dinastiji Obrenovića, ali i moderniji vladari Srbije, poput Miloševića i Tadića dolazili su u Čačak samo kad su morali.

foto: Fonet

Milošević nije posećivao Čačak od 1992. godine, jer su ga tu, na trgu ispred opštine, dok je držao govor, izviždali i zasuli metalnim novčićima, pa ga je telohranitelj uveo u zgradu opštine da ga zaštiti. Grad na Moravi je od tada Slobodanu bio neomiljen.

(Espreso.co.rs / Glas Zapadne Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.