ISTERIVANJE ĐAVOLA U SRBIJI: Evo šta rade lovci na demone i zašto se o tome ćuti!
Foto: Shutterstock

LEDI KRV u žilama

ISTERIVANJE ĐAVOLA U SRBIJI: Evo šta rade lovci na demone i zašto se o tome ćuti!

O isterivačima đavola koji žive i rade na ovdašnjim prostorima gotovo se uopšte ne govori, naročito u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Evo i zašto...
Objavljeno:

Egzorcizam kao tema bio je aktuelan još u apostolskim vremenima, baš kao što je i danas, u drugoj deceniji XXI veka.

I zaista, prema hrišćanskom verovanju, najstrašnije što neko ljudsko biće može da zadesi je da ga okupira satana. U oba biblijska zaveta govori se o demonima koji ljudska bića teraju na činjenje zlih dela. Isus Hrist lečio je ljude tako što je iz njih izgonio demone. Njegov egzorcistički učinak bio je stoprocentan.

U klasičnom egzorcističkom obredu sveštenik prvo podiže ruke na opsednutog izgovarajući molitve, a zatim držeći u rukama raspeće priziva Gospoda. Pri tome se trudi da ne podlegne demonskim iskušenjima, već na sve moguće načine pokušava da iz posednute osobe istera nečastivog. Obredi propisani u "Ritualu Romanum" za osetljive osobe mogu predstavljati priličan šok, od koga se do kraja života ne mogu oporaviti. Zato današnjim egzorcističkim obredima po pravilu prisustvuju psihijatri i psiholozi, to jest svi koji najiskrenije žele da opsednuti posle pomenutog čina nastave s normalnim životom.

foto: Shutterstock

SRPSKI LOVCI NA DEMONE

Sve doskora jedini zvanični egzorcista u Srbiji bio je sveštenik Ivan Vinkov, koji je do 2012. godine službovao u Župi Svetog Petra u Beogradu. Ovaj duhovnik pisac je knjige "Opsjednutost i egzorcizam" (izd.: "Pokret krunice za obraćenje i mir", Zagreb, 2004), u kojoj govori o svojim egzorcističkim iskustvima.

U razgovoru za Newsweek, rekao nam je kako je tokom službovanja u Srbiji vršio godišnje oko 100 egzorcističkih obreda: "Žene su češće žrtve demona, jer su radoznalije od muškaraca i obožavaju da zavire u budućnost. One se više i češće obraćaju brojnim magovima i vračarama..."

CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.