BEOGRADSKIM FACAMA JE BIO KAO OTAC! Ćita je bio i ostao LEGENDA, a njegovu ŠKOLU NA SAVI malo ko je mogao da ZAVRŠI
Ćita, Foto: Privatna arhiva

KO SE SEĆA?

BEOGRADSKIM FACAMA JE BIO KAO OTAC! Ćita je bio i ostao LEGENDA, a njegovu ŠKOLU NA SAVI malo ko je mogao da ZAVRŠI

Važio je za velikog prijatelja i učitelja, a u svojoj blistavoj karijeri osvojio je mnogo trofeja i medalja.

Objavljeno: 09:41h

Miroslav Ćitaković je jedan od najboljih i najuspešnijih individualnih sportista u bivšoj Jugoslaviji i kako sada mnogi govore, nisi mogao da budeš poštovan u Beogradu ako nisi prošao Ćitinu školu koja nije bila nimalo laka.

Kako su nam rekli imao je više nadimaka. Kako je ko odrastao sa njim on mu je davao i nadimak. Debeli, Ćita, Čika Ćira...

Rođen je u Skoplju 19.12.1936. godine. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Najpre je bio član rvačkog kluba Železničar, a 1969. godine prešao je u Radnički sa Crvenog Krsta.

Čika Ćira igra šah sa prijateljima
Čika Ćira igra šah sa prijateljimafoto: Privatna arhiva

U svojoj blistavoj karijeri osvojio je mnogo trofeja i medalja, a kako mnogi govore i danas on je legenda rvačkog sporta uopšte. Čovek koga su poštovali i stariji i mlađi, kako na prostoru bivše Jugoslavije tako i van nje. Bio je iskren, dobar, nenametljiv, a veoma često i duhovit čovek, uvek spreman da pruži savet mladim sportistima koji su ga gledali kao svog idola i uzora, pisali su na različitim stranicama na mrežama u čast ovog čoveka.

Priznanja koja je dobijao, kao i novac, za njega nikada nisu imali neku vrednost i nisu ga zanimale. Sve je delio sa svojim prijateljima.

U svojoj blistavoj karijeri osvojio je mnogo trofeja i medalja, a kako mnogi govore i danas on je legenda rvačkog sporta uopšte.
U svojoj blistavoj karijeri osvojio je mnogo trofeja i medalja, a kako mnogi govore i danas on je legenda rvačkog sporta uopšte. foto: Privatna arhiva

Nakon "penzionisanja" čika Ćira je trenirao druge na Savi sve dok je mogao da stoji na nogama. Njegovu školu su prošli mnogi momci koji su ga doživljavali kao oca, kojima je bio uzor i idol, a nakon njegove smrti o njemu govore sa velikim poštovanjem.

I dan danas se na Savi održavaju treninzi.

Preminuo je 2017. godine, a mnogi intelektualci, sportisti, kao i gradske face su i dan danas veoma tužni zbog velikog gubitka. Jedno je sigurno, Čika Ćira je mnoge odgajio, naučio, vaspitao i voleo, a neki ljudi mu to nikada neće zaboraviti.

U to ime, čovek koji je danas veoma uspešan, a za to je zahvalan Ćiti, podelio je sa nama fotografije iz privatne arhive u čast ovog velikog čoveka. Danas se održava i pomen, a verujemo da će Sava živeti dugo posle njegove smrti.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Bonus video:

00:20

Šako Polumenta za Espreso čestita srpsku Novu godinu

(Espreso/M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.