ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Prva serija o američkim Indijancima - "RESERVATION DOGS"
Reservation Dogs, Foto: printscreen/youtube/tv promos

nemojte propustiti

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Prva serija o američkim Indijancima - "RESERVATION DOGS"

Originalna, smešna i bolna serija Reservation Dogs idealna je za gledateljke i gledatelje sa naših prostora

Objavljeno: 13:12h
Verica Arsić

U rubrici Espreso preporuka za gledanje danas ćemo pisati o prvoj američkoj (holivudskoj) seriji o Indijancima - Reservation Dogs. U ovoj seriji većina glumaca i glumica i cela autorska postava jesu Indijanke i Indijanci odrasli u rezervatima.

Do sada su prikazane dve sezone na američkoj televiziji FX i obe su osvojile i publiku i kritiku zbog svoje inovativnosti i spisateljskog/rediteljskog/glumačkog talenta čalnova i članica ekipe.

Radnja serije smeštena je u jednom od rezervata u Sjedinjenim Američkim Državama i prati grupu tinejdžera koji pokušavaju da skupe dovoljno novca da otputuju u Kaliforniju kako ne bi izvršili samoubistvo kao njihov pokojni drug. Način da se novac skupi je mahom krađom, zbog lošeg socijalnog statusa (što je eufemizam za bedu) koji je posledica viševekovnog rasizma i potpune dominacije kapitalizma na tlu Amerike.

Reservation Dogs
Reservation Dogsfoto: PrintScreen/ YouTube/ TV Promos

Šta je to tako inovativno u seriji?

Prvo, ukoliko govorimo o prvoj seriji o Indijankama i Indijancima to je dovoljno inovativno jer se američka filmska/serijska produkcija nije osvrtala na život Indijanaca sem ako im nije bio potreban junak kao simbol divljaka naspram emancipovanog belog čoveka (koga je mahom glumio, kako MDC kažu, fašista Džon Vejn).

1 / 7 Foto: PrintScreen/ YouTube/ TV Promos

Drugo, Indijance/ke glume stvarni Indijanci/ke, o životu u rezervatu pišu i režiraju Indijanci/ke odrasli/e u rezervatima, te sumnja o stereotipnom prikazivanju nije prva stvar koja kritici zapadne za oko.

Treće, sama kompozicija je originalna i, kako kaže autor Sterlin Hajro, pozajmljena iz stvarnosti Indijanaca iz rezervata. Široki kadrovi pejzaža i oronulih zgrada koji odišu monotonijom koja rađa depresivne misli o neizbavljenju prepleteni su humorom oličenim u grotesknim junacima (Duh, Big, Uncle Bownie), zajedljivim komentarima junaka i bizrano predstavljenim opasnim situacijama (rasistički lov na Indijanke).

Dakle, struktura i narativ serije reprodukuju viševekovnu potrebu Indijanaca da humorom prebole i prežive "pasiji život" u koji ih je smestio beli zapadni čovek.

Ko treba da pogleda Reservation Dogs?

Svako ko zna da poštuje ironijski otklon u prezentaciji sumornog života pod opresijom kapitalizma kako bi se pronašao način da se nasmejemo bolu za koji nismo krivi (a to je većina ljudi sa Balkana), kao i svako ko sa antropološke i sociološke strane ima fascinaciju prema Indijancima Sevrene Amerike.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.