SRBI PONOVO POLUDELI ZBOG RAČUNA ZA STRUJU: Moram da platim DUPLO VIŠE, iako sam trošila ISTO! (FOTO)
Foto: Espreso

Strujni udar, drugi deo

SRBI PONOVO POLUDELI ZBOG RAČUNA ZA STRUJU: Moram da platim DUPLO VIŠE, iako sam trošila ISTO! (FOTO)

Javila nam se sugrađanka koja, iako je kupila štedljivi radijator, i nije promenila navike trošenja, za decembar plaća duplo veći račun. Žalba odbijena! Objašnjenja nema!
Objavljeno: 07:11h

Zima ne jenjava, a građani se i dalje hvataju za glavu. Nenormalno veliki računi izazvali su pravi šok, koji i dalje traje... Nakon ispostave računa za utrošenu električnu energiju u decembru i mnogo primedbi građana, iz EPS - a je rečeno da će stvar biti "sređena".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Malverzacije, prevare, svašta se pominjalo, ali zaključak je bio sledeći: građani da pošalju žalbe na problematične račune, jer će ta potrošnja svima biti proverena ponovo.

Ali, priča sa usijanim računima za neke datira još od novembra koji su se već tada susreli sa "nerealnom cifrom". Naime, na adresu naše redakcije stiglo je pismo čitateljke koja je sa žalbom pokušala, ali bezuspešno...

Žalila se EPS-u uverena da račun koji joj je stigao nije ispravan, jer je koristila štedljivi radijator, poučena iskustvom od prethodnog meseca, ali kako kaže, u elektrodistribuciji Srbije su joj rekli da je "toliko potrošeno i da nema prava na žalbu".

- Živim u stanu od 20 kvadrata. U novembru sam se grejala na uljani radijator, koji je veliki potrošač struje, i koji sam palila samo uveče jer preko dana nisam u stanu. Tada mi je račun za struju bio 5.650 dinara, što je takođe mnogo s obzirom da mi je uljani radijator upaljen samo tokom noći - počinje ona svoju priču.

foto: Stefan Jokić

No, sledeći mesec - još veći šok!

- U decembru sam nabavila norveški radijator, za koji znam da je "štedljiv" kada je potrošnja struje u pitanju. Upravo zato sam ga i nabavila, i tokom decembra sam samo njega palila, i to isključivo uveče, jer, preko dana sam na poslu. Tada mi je došao račun 11.170 dinara, što je skoro duplo više - priča ona.

- Što se tiče ostalih uređaja, mašina za veš, bojler i šporet, to se sve minimalno koristi, mašina i bojler svakako više nego šporet, jer se uglavnom hranim napolju. Nikako nisam mogla da potrošim 1.176 kWh u decembru, kada većinu vremena nisam ni boravila u stanu. Vodila sam se time da je to taj sporni decembarski račun, na koji se većina građana žalila, međutim, u Elektrodistribuciji su rekli da je toliko potrošeno, i da ne mogu da se žalim - priča naša sagovornica, koja je ubeđena da će morati da plati ogroman račun koji nije potrošila!

- Razgovarala sam ljudima koji se greju na uljani radijator, TA peć i klimu, žive u stanu od 80 kvadrata, i račun im je došao između sedam i osam hiljada dinara u decembru, a koji pri tom borave u stanu mnogo više od mene. Hoću da mi neko objasni kako je moguće da sam uspela da potrošim sa štedljivim radijatorom više nego sa velikim potrošačem, a potpuno je ista procedura sprovođena tokom oba meseca, preko dana nisam u stanu, grejem se isključivo tokom noći - objašnjava naša sagovornica.

Ovo su fotografije spornih računa...

Pre...

foto: Espreso

Nakon kupovine "štedljivog" radijatora....

SRBI POLUDELI ZBOG RAČUNA ZA STRUJU! Svakog decembra su duplirani, evo zašto!

foto: Espreso

Draganu Nedeljkoviću, uredniku Energoportala, izneli smo ovaj slučaj, kako bi nam sa stručne strane objasnio kako je ovo moguće, ali on je kratko prokomentarisao - u pitanju je NOVAC.

- I sa stručne i sa ljudske strane mogu vam reći da je po sredi novac. Oni to žele od građana i to i dobijaju. To je sve što vam mogu reći - objasnio je on.

Iz EPS do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor o tome kako je moguće da se sa istim navikama potrošnja poveća duplo!

Međutim, ista priča ponavlja se i sa januarskim računima!

Sve je viši primedbi građani koji se sa velikim ciframa suočavaju i ovog meseca, sa kovertama koje su stigle u februaru.

Bilo kako bilo, hladno vreme i zima su neminovni, a po svemu sudeći i ultra mega giga veliki računi!

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.