OVO SU SIMPTOMI TROVANJA AMONIJAKOM: Ako osetite samo 1, odmah se javite lekaru!
Trovanje amonijakom, Foto: Profimedia

raste broj hospitalizovanih

OVO SU SIMPTOMI TROVANJA AMONIJAKOM: Ako osetite samo 1, odmah se javite lekaru!

Ako je u pitanju teško trovanje javljaju se konjuktivitis sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti

Objavljeno: 08:28h

Na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja u 16.36 časova došlo je do prevrtanja jedne vagon cisterne tovarene amonijakom, a kako smo objavili, u niški Univerzitetski klinički centar primljeno je 10 pacijenata zbog posledica trovanja amonijakom.

Trovanje ovom otrovnom hemikalijom izaziva gušenje i pojave konvulzija, odnosno, grčenje mišića što uzrokuje da se telo trese.

Kada je reč o lakšem obliku trovanja simptomi su pojava iritacije slu­znice očiju i respiratornog trakta, konjuktivitis, muka, povraća­nje, glavobolja, crvenilo lica. Moguće su respiratorne infekcije, bronhitia, bronhopneumonija...

Ako je u pitanju teško trovanje javljaju se konjuktivitis sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija i cirkulatorni kolaps, slabost, dispneja, tahipneja, plućni edem.

Inače, na običnoj tempe­raturi je bezbojan gas, oštrog, karakteri­stičnog mirisa, u kotaktu sa kožom može da izazove promrzline do 3. stepena.

Podsetimo, Gradski štab za vanredne situacije Pirota oglasio se nakon nesreće u kojoj je došlo do curenja amonijaka i dao upustvo kako se ponašati u ovakvim slučajevima.

- Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

- Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

- Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

- Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam - piše u saopštenju.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u gradu. Usled curenja amonijaka, 51 osoba ukupno se javila lekaru, a zbog vanredne situacije, škole i vrtići u tom gradu sutra neće raditi, rekao je Vasić na vanrednoj konferenciji za novinare.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.