TAJNE SRPSKIH ZMAJEVA: Kakve veze Sveti Đorđe ima sa njima? (VIDEO)
Zmaj, Foto: rika Nusser / Alamy / Alamy / Profimedia

DA LI STE ZNALI?

TAJNE SRPSKIH ZMAJEVA: Kakve veze Sveti Đorđe ima sa njima? (VIDEO)

Ono oko čega su antropolozi saglasni je da su mitovi i legende o zmajevima nastale u raznim kulturama i to nezavisno jedna od druge

Objavljeno:

Srbija je zemlja koja obiluje mitovima i mitološkim pričama koje su stvarane vekovima. Od junaka, vila, zlih i dobrih sila, do neprestane borbe dobra i zla stvarane su legende koje su na razne načine uticale na svest našeg naroda.

Pod pojmom zmaja u antropologiji mislimo na mitološko biće koje ima magijske moći, a uglavnom se opisuje kao zmijoliko stvorenje sa krilima koje bljuje vatru i ima krljušti po celom telu. Ono oko čega su antropolozi saglasni je da su mitovi i legende o zmajevima nastale u raznim kulturama i to nezavisno jedna od druge. Tako srećemo pojam zmaja u mnogim kulturama i religijama, a o svemu je detaljno ispričano na TikTok profilu Blue Cow List.

Zmaj je kod Srba bio simbol dobrote i herojstva. Iako se zmajevi pojavljuju u legendama svih naroda sveta, kod svih su na sličan način opisani, a u srpskim legendama oni su uvek na strani pravde, oni su nas bili božanska i savršena stvorenja koja dolaze nemoćnima u pomoć, kada je ona najpotrebnija. U narodu se verovalo da su neki plemeniti ljudi nastajali od zmajeva. Zato su u tim pričama imali natprirodne veštine u borbi protiv zlih sila. A koliko je zmaj imao važnu ulogu u našem narodu govori činjenica da je u 15. veku osnovan "Viteški red zmaja". Mnoge vladarske porodice u srednjeg veka su na grbovima i grobovima imali simbol zmaja. Najveći neprijatelji zmajeva su njemu po izgledu slična stvorenja, aždaje, ale i lamije. Ako nekada vidite na slikama i frreskama da je nešto što liči na zmaja predstavljeno kao neprijatelj čoveka onda je to aždaja ili ala. Ali ne i zmaj.

Naša hrišćanska tradicija prepoznaje zmajeve i druga mitološka bića slična zmajevima, a jedan od takvih je i predstava Svetog Đorđa koji ubija aždaju. Dakle, sve je rečeno Sveti Đorđe ubija aždaju, a ne zmaja.

Priče o zmajevima su se prenosile vekovima sa kolena na koleno. Danas sve više poprimaju pozitivnu simboliku i to onih vrednosti koje su oduvek na ceni, a kojih ima tako malo - junaštvo, pravdoljubivost, milosrđe, herojstvo, odrivanje, opšte dobro i hrabro srce.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.