BESPLATNI ULOŠCI ĆE SE DOBIJATI U JEDNOJ SRPSKOJ ŠKOLI: Otkrivamo sve detalje, napravljen je VELIKI KORAK
Ulošci, Foto: Printscreen, Profimedia

BRAVO!

BESPLATNI ULOŠCI ĆE SE DOBIJATI U JEDNOJ SRPSKOJ ŠKOLI: Otkrivamo sve detalje, napravljen je VELIKI KORAK

Kako je u razgovoru sa nama navela Dušica Stojadinović, članica organizacije Gender Knowledge Hub, menstruacija ne treba da bude tabu tema, već o njoj mora javno da se razgovara

Objavljeno: 13:09h
Verica Arsić

Karlovačka gimnazija je prva srednja škola u Srbiji koja je uvela pravilo o besplatnim higijenskim ulošcima. Od sledećeg polugodišta devojčicama će biti dostupni menstrualni ulošci u toaletima i to zahvaljujući OPENS projektu „Uključi se i pronađi rešenje!“

Odluku o tome da obezbede osnovne higijenske proizvode za svoje učenice Karlovačka gimnazija je podelila na svojim društvenim mrežama.

Odluka karlovačke gimnazije jeste velika pobeda i napredak za povećanje svesti o ekonomskoj situaciji žena, pogotovo onih najmlađih po pitanju menstrualnih proizvoda.

No, kako za Espreso navodi Dušica Stojadinović, aktivistkinja organizacije Gender Knowledge Hub, bitno je i da se na nacionalnom nivou podigne svest o menstruaciji kao o fiziološkom procesu koji nije izbor, već normalno stanje žena.

Kako je u razgovoru sa nama Stojadinović dalje navela, menstruacija ne treba da bude tabu tema, već o njoj mora javno da se razgovara da bi se razumeli finansijski i drugi problemi sa kojima se žene suočavaju na mesečnom nivou.

Govoreći o menstrualnom siromaštvu, Dušica Stojadinović ukazala je za naš portal da su u periodu od jula 2022. do oktobra 2022. menstrualni proizvodi poskupeli za 33%. Iako prvenstveno ističe ugroženost najsiromašnijih žena u Srbiji, sagovornica primećuje da su poskupljenjem od 33% dovedene u finansijski negativnu situaciju i sve grupe žena.

Dušica Stojadinović posebno ističe da je cilj organizacije Gender Knowledge Hub, a u saradnji sa Balkan IDEA Novi Sad, IRIDA i Centrom za omladinski rad, da se na nacionalnom nivou smanji PDV na menstrualne proizvode sa 20% na 5%.

Takođe, sagovornica je navela da finansiranje državnih i privatnih institucija u nabavci menstrualnih proizvoda mora da bude iz državnog budžeta Republike Srbije.

Davanjem javnog prostora za govor o menstruaciji, smanjenem PDV-a, a potom i potpunim finansijskim učešćem Republike Srbije u uvođenju besplatnih menstrualnih proizvoda u institucije značajno bi se smanjilo menstrualno siromaštvo i uticalo na povećanje svesti o menstruaciji kao normalnom procesu u ženskom telu kojeg se ne treba stideti - zaključila je Dušica za Espreso.

Dr Jovana Reba, profesorka književnosti Karlovačke gimnazije, navela je za Espreso da je ovo bila ideja tri učenice i jednog učenika škole.

Učenice i učenik treće godine predložili su ideju o besplatnim ulošcima na konkursu i od četiri tima upravo su oni pobedili. Pre nego što su saznali da je njihova ideja probedila učenice i učenik su kontaktirali kompaniju Bella i od nje zatražili donaciju besplatnih uložaka. Kako su potom dobili na konkursu, nastavili su komunikaciju sa kompanijom kako bi svim devojčicama gimnazije dugoročno obezbedili besplatne menstrualne uloške.

Profesorka Reba pohvalila je svoje učenice i učenika kojima je bila mentorka i podsetila čitateljke i čitaoce Espresa da posedovanje uložaka nije odgovornost devojčica i žena, već celog društva.

Devojčice, dodala je Jovana Reba, osećaju stid zbog mensturacije, te dok se pitanje menstrualnih proizvoda, a potom i reproduktivnih pitanja, ne donese na nacionalni nivo devojčice će se plašiti da o tome i govore. Što se samih devojčica Karlovačke gimnazije tiče, na kraju je istakla Reba, one su vrlo srećne zbog odluke škole, ali pitanje je koliko je društvo van gimnazije svesno ovog pitanja.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.