SVETI MUČENICI PARAMON I FILUMEN STRADALI SU ZBOG SPASENJA HRIŠĆANA: Izgovorite danas molitvu da olakšanje DUŠE!
Crkva, Foto: Fonet/Fonetap

SPC

SVETI MUČENICI PARAMON I FILUMEN STRADALI SU ZBOG SPASENJA HRIŠĆANA: Izgovorite danas molitvu da olakšanje DUŠE!

Danas 12. decembra Srpska pravoslavna crkva obeležava svete mučenike Paramona i Filumena

Objavljeno:

U Vitiniji Azijskoj knez Akvilin užasno gonio hrišćane. Jednom je uhvatio 370 hrišćana i poveo ih sobom vezane na neko mesto, gde se nalazio hram boga Posejdona. Tu ih je opaki knez primoravao da se poklone i prinesu žrtvu. Iako je knez pretio smrću, niko ga nije poslušao.

U tom času prolazio je putem pokraj hrama muškarac po imenu Paramon. On zastade kod gomile vezanih ljudi i kad je saznao o čemu se radi, uzviknu: "O koliko nevinih pravednika hoće skverni knez da zakolje zato što se ne klanjaju mrtvim i nemim idolima njegovim!” I produži Paramon put svoj.

1 / 6 Foto: Aleksa Petrović

Tada je ljuti knez poslao svoje sluge da ubiju Paramona. Sluge stigoše Paramona, uhvatiše ga, pa mu najpre jezik probodoše trnom, potom ga obnažiše, i tako mu celo telo izbodoše. Potom je ubijeno i onih 370 mučenika. Svi su stradali 250. godine. Ovu molitvu danas izgovorite za spasenje duše:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naš.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.