PRAZAN NOVČANIK NAJČEŠĆI RAZLOGA: Dve od tri žene ŽRTVE porodičnog NASILJA vrate se NASILNUKU!
Nasilje nad ženama, Foto: Profimedia

Nasilje nad ženama

PRAZAN NOVČANIK NAJČEŠĆI RAZLOGA: Dve od tri žene ŽRTVE porodičnog NASILJA vrate se NASILNUKU!

Statistika pokazuje da se dve od tri žrtve vrate nasilniiku

Objavljeno:

Mnogo je razloga zbog kojih žrtve porodičnog nasilja, ne prijave nasilje i ostaju sa nasilnikom. Finansijska zavisnost je najčešći razlog. Zato u svim opštinama u Beogradu u januaru počinje sprovođenje programa zapošljavanja žrtava porodičnog nasilja s namerom da se proširi na celu zemlju.

"Prvo fizičko nasilje je bio običan šamar. Vremenom kreću svađe, vređanje, omalovažavanje i sve teže i teže fizičko nasilje", kaže jedna od žena žrtava porodičnog nasilja. Na pitanje zašto se vraćala nasilniku kaže: "Nadate se da će se stvari promeniti, da ćete uspeti da promenite tu osobu, da je urazumite, da nešto učinite", prenosi RTS.

Kap koja je prelila čašu kada je odlučila da ga ostavi bila je pretnja smrću ukoliko prekine taj odnos.

I to je samo jedna od stotinu priča žena iz Sigurne kuće. Bez podrške, para i posla, mnoge od njih teško pronalaze izlaz iz kruga nasilja.

"Imate žene koje rade, a koje isto trpe ekonomsko nasilje od strane supruga, jer im uzima sav novac. Imate žene koje bi da rade, a ne mogu da se zaposle, jer im taj partner nasilnik ne dozvoljava da one rade. Imate i treću stranu priče, žene sa bebama koje i kada bi htele ne bi mogle da rade i ona je zavisna od njega", kaže Milena Dolamić, Savetovalište protiv nasilja u porodici – Sigurna kuća Beograd.

Nasilje nad ženama
foto: Sanja Knežević

Zato su ove zime u sigurnim kućama širom Srbije dostupni i kursevi modernog heklanja, izrade nakita, dekupaža... Na putu do posla dobro dođu nove veštine i obuke.

"Veoma je važna stvar da imaju neki dodatni izvor prihoda, a sutradan možda će neke od tih žena imati i glavni izvor prihoda. Eto to je neka naša misija i cilj sa kursevima koje smo im poklonile", naglašava Milena Jovanović Deljanin, onlajn umetnička škola.

Posao najčešće dobijaju u krojačkim i frizerskim salonima, supermarketima, restoranima. U posebnoj bazi Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirane su žrtve nasilja. Oko 300 njih trenutno čeka na posao. Od januara obećavaju brže će do radne knjižice.

"Osobe iz ove kategorije imaju prioritet u merama aktivne politike zapošljavanja i nastojaće se kroz međuinstitucionalnu međusektorsku saradnju da se unapredi i poboljša njihov položaj u oblasti zapošljavanja, ali i u svim drugim vidovima životnih potreba", ističe Desanka Mihailović Kovač iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Statistika pokazuje da se dve od tri žrtve vrate nasilniiku. Prazan novčanik jedan je od najčešćih razloga. Upućeni poručuju da siguran posao za žene žrtve znači uvek korak dalje od nasilnika.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.