AKO STE PUNOLETNI, INCEST SE U SRBIJI NE KAŽNJAVA!!! I seksolozi i sveštenici misle da je to OK?!? (FOTO)
Foto: Fonet, Shutterstock

a šta vi kažete?

AKO STE PUNOLETNI, INCEST SE U SRBIJI NE KAŽNJAVA!!! I seksolozi i sveštenici misle da je to OK?!? (FOTO)

- Ukoliko ćerka ima seksualne potrebe, a ne može da nađe partnera da bi ih ispunila, može da uđe u seksualnu igru. Ako ste gladni ili žedni, vi ćete jesti ili piti, ako vam je neko blizak i drag normalno je da zadovolje svoje potrebe, kaže Bojović.
Objavljeno: 13:10h

Iako je u mnogim zemljama incest kažnjivo delo, Srbija ovde odstupa. Pored moralnih osuda, mnogi "prestupnici" se suočavaju s kaznom zatvora, ali u našoj zemlji nema sankcija za tako nešto, ukoliko su obe osobe punoletne.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema članu 197 krivičnog zakonika Republike Srbije, incest kao krivično delo postoji samo ukoliko je došlo do polnog odnosa između punoletnog i maloletnog srodnika, ili ako je u pitanju silovanje, što potpada pod potpuno drugi član krivičnog zakonika.

U zakonu jasno piše: punoletno lice koje izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnim srodnikom po krvi u pravoj liniji, ili sa maloletnim bratom ili sestrom, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina zatvora.

Ipak, ukoliko su srodnici punoletni, imaju seksualne odnose dobrovoljno, kazna ne postoji.

foto: Printksin /solidarnost.org.rs

Seksolog, Savo Bojović kaže da incest ne treba da se kažnjava ukoliko su u pitanju dve punoletne osobe.

- Ukoliko se radi o psihički nezreloj osobi koja nije punoletna i odrasloj osobi, to treba da bude kažnjivo zakon. Ipak ukoliko dve punoletne osobe koje su u srodstvu svesno stupe u seksualni kontakt, onda je to u redu.

DECA ĆE ODUSTATI OD ŠKOLE ZBOG OVE ODLUKE: Đake iz Brankove ulice sele, roditelji BESNI! (FOTO)

Bojović dodaje da se opasnosti kriju u neželjenoj trudnoći i polnim bolestima koje se prenose seksualnim putem, ali da to važi i za osobe koje nisu u srodstvu.

- Opasno je samo ukoliko dođe do komplikacija u trudnoći ili se zaradi bolest. Takođe, sve što komplikuje stvari bilo u porodici ili društvu ne valja, ali ako nema posebnih komplikacija, nema problema.

On takođe kaže da je u redu da se pomogne osobi koja ima potrebe, a ne može da ih ispuni.

- Ukoliko ćerka ima seksualne potrebe, a ne može da nađe partnera da bi ih ispunila, može da uđe u seksualnu igru. Ako ste gladni ili žedni, vi ćete jesti ili piti, ako vam je neko blizak i drag normalno je da zadovolje svoje potrebe, kaže Bojović.

Stav crkve je oduvek bio poprilično jasan, kada je u pitanju incest. Vernici koji poštuju crkvene kanone se strogo protive ovakvoj vrsti kontakta. Aleksandar Đakovac, sveštenik i profesor na Bogoslovskom fakultetu kaže za Espreso kako su stavovi crkve vrlo jasni, ali da se on lično, protivi zatvorskim kaznama.

foto: Nebojša Mandić

- Iako osuđujem takav vid kontakta, ne smatram da učesnike incesta treba strpati u zatvor. Smatram da društvo treba da se zaštiti od njih na način da im ne dozvoljva da usvajaju decu ili na primer, da ne smeju da rade u školama.

Aleksandar dodaje da se situacija razlikuje od slučaja do slučaja i da je veoma bitno da se ustanovi da li je u pitanju silovanje, psihičko maltetiranje jer se tada zatvor podrazumeva. On je takođe upozorio da se iz takve vrste odnosa često rađaju deca sa deformitetima, koji se suočavaju sa raznim vrstama problema.

Bonus video

Espreso ponovo u tematskom vozu: Ovog puta smo stigli do kranje destinacije

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.