NIKAD NE VRAĆAJTE PRAZAN TANJIR! Jako važna LEKCIJA krije se iza ovog starog SRPSKOG OBIČAJA
Tanjir, Foto: Profimedia

saznajte zašto

NIKAD NE VRAĆAJTE PRAZAN TANJIR! Jako važna LEKCIJA krije se iza ovog starog SRPSKOG OBIČAJA

Ovaj običaj nekad je zbližavao komšije gradili su se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći

Objavljeno:

U našem narodu postoji mnoštvo običaja, a jedan od njih je da se tanjir nikada ne vraća prazan, već da uzvratite.

Vraćanje tanjira koji nije prazan jedan je od lepših običaja u našem narodu, zbog kog izgleda kao da brinemo jedni o drugima, koji se održao do danas i deo je kulture određenih porodica. Ovaj običaj zbližavao je komšije i rodbinu i gradili su se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći

Zgrada
Zgradafoto: Printscreen

Kada vam zafali kašičica šećera, šolja brašna, malo kafe ili neko da vam pričuva decu, oni su bili ti koji bi vam bez problema izašli u susret i pomogli.

Došla vam je komšinica ili neko od rodbine i doneo vam je tanjir pun sveže ispečene pite, proje ili kolača. Posle nekoliko dana, setite se da niste vratili tanjir, a kako se tanjir ne vraća prazan, napravićete neku poslasticu i uzvratiti znak pažnje.To je jedan gest zahvalnosti. Ovaj običaj uvek zbližava ljude. Takođe, grade se odnosi puni poverenja i zahvalnosti.

Prijateljice
Prijateljicefoto: Profimedia

Običaj je da novoj snajki komšije i rodbina donose raznovrsna jela i poslactice tokom prvih dana braka. Donesu pun tanjir, popiju kafu i usput ispričaju novopečenoj domaćici recepte. Snajka pamti recepte, sprema jela, puni prazne tanjire i vraća ih u znak zahvalnosti, pokazujući time kako je postala prava domaćica.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.