OPASAN GRIP STIGAO U BG, DA LI IMA MESTA PANICI I KAKO SE PONAŠATI? Iz Batuta za Espreso OTKRILI sve o "VIKTORIJI"!
Grip tipa B, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

INFEKCIJA virusom gripa tipa B

OPASAN GRIP STIGAO U BG, DA LI IMA MESTA PANICI I KAKO SE PONAŠATI? Iz Batuta za Espreso OTKRILI sve o "VIKTORIJI"!

Koliko je opasan grip tipa B i po kojim simptomima se raspoznaje otkrili su za Espreso iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“

Objavljeno:
Marina Letić

Zima je najrizičniji period kada su u pitanju epidemije prehlada i virusa, a prethodne dve godine bile su i u znaku pandemije korona virusa.

Ova zima mogla bi biti upamćena i po epidemiji gripa tipa B. Naime, kako je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio pre četiri dana, u Beogradu je zabeležen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa B (Victoria).

Kako se navodi u saopštenju, od 21. do 27. novembra u Srbiji je registrovan 6.901 slučaj obolevanja od oboljenja sličnih gripu, kao i ukupno 19.177 slučajeva obolevanja od akutnih respiratornih infekcija. Najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine, a zatim od 5 do 14 godina.

Grip
Gripfoto: Profimedia

Koliko je opasna ova vrsta gripa i po kojim simptomima se raspoznaje otkrili su nam iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“.

- Virus gripa tip B predstavlja jedan od tipova virusa gripa koji se svake sezone globalno nalaze u cirkulaciji (pored virusa gripa tipa B do epidemijskog javljanja ove bolesti svake sezone dovodi i virus gripa tip A), istakli su za Espreso iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“.

Navode i da je osetljivost opšta, ali određeni deo populacije može imati težu formu bolesti.

- Osetljivost je opšta, a osobe koje su u većem riziku da ukoliko se zaraze imaju težu formu bolesti ili komplikacije su: trudnice, deca mlađa od 5 godina, starije osobe, osobe koje imaju neka hronična oboljenja (kardiološka, plućna, bubrežna, metabolička…), osobe sa imunokompromitovanim stanjima ( HIV/AIDS, osobe na steroidnoj terapiji, osobe sa malignim oboljenjima), rekli su nam iz "Batuta".

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“
Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“foto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Kako kažu iz Instituta, osetljive osobe su prve na udaru kao i zdravstveni radnici.

- U pogledu zaraznosti, virus gripa se lako prenosi na osetljive osobe, naročito u uslovima kolektivnog smeštaja ili boravka (škole, vrtići, domovi za stara lica).Takođe, osobe koje su u većem riziku da se zaraze virusom gripa su zdravstveni radnici, s obzirom na veću izloženost ovom virusu, navode iz "Batuta".

Simptomi gripa tipa B

Simptomi zaražavanja virusom gripa tipa B su karakteristični kao i kod ostalih tipova virusa gripa.

- Odlikuju se iznenadnim početkom povišene temperature, kašljem, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, malaksalošću, bolom u grlu, curenjem nosa. Većina ljudi koji imaju grip se oporave tokom sedam dana od početka simptoma, ali grip može predstavljati i ozbiljno oboljenje sa teškom kliničkom slikom, kao i mogućim smrtnim ishodom, naročito kod osoba koje su u povećanom riziku. Nајčеšćе kоmplikаciје kоје sе mоgu јаviti su brоnhitis ili sеkundаrnа bаktеriјsка pnеumоniја, napominju iz "Batuta".

"Vakcinacija najefikasnija mera prevencije"

- Virus gripa tip B, je pored virusa gripa tipa A, sadržan u ovosezonskoj vakcini protiv gripa. Stoga je vakcinacija najefikasnija mera prevencije ove bolesti, naveli su za Espreso iz "Batuta".

Simptomi gripa tipa B ponekad se sami povlače. Ipak, osobe koje su pod visokim rizikom od komplikacija gripa treba da budu na posebnom oprezu i da odmah potraže medicinsku pomoć. U ovu visokorizičnu grupu spadaju:

  • odrasli od 65 godina i stariji
  • deca mlađa od 5 godina, posebno ona mlađa od 2 godine
  • osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom ili određenim hroničnim stanjima
  • žene koje su trudne ili do dve nedelje nakon porođaja

Na grip tipa A više pozitivnih

Među 3.563 uzorka uzetih u senitalnom nadzoru koji su bili pozitivni na virus gripa, njih 92 odsto su bili pozitivni na tip A, a samo osam odsto na tip B, navodi se u izveštaju Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Virus gripa tipа B ređe je prisutan tokom sezone gripa u odnosu na virus gripa tipa A.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, u Evropi procenat pacijenata sa simptomima oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija koji su bili pozitivni na virus gripa porastao je na 14 odsto, za jedan odsto više u poređenju sa prošlom nedeljom.

Kako dodaju, ovo je treća nedelja za redom u kojoj se procenat pozitivnosti održava iznad epidemijskog praga od 10 odsto.

Nemačka, Kazahstan, Kirgistan, Malta, Portugal, Rumunija, Rusija, Turska i Velika Britanija prijavile su široku rasprostranjenost aktivnosti gripa i/ili najmanje srednji intenzitet. Francuska, Nemačka, Španija, Izrael, Italija, Kirgistan, Kazahstan, Luksemburg, Moldavija, Portugal i Uzbekistan prijavili su sezonsku aktivnost iznad 10 odsto. Virusi gripa tipa A i B potvrđeni su u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.