KAKVA CIFRA: U Srbiji 693.000 nezaposlenih, direktor NSZ upozorava!
Foto: Fonet

manje nego prošle godine

KAKVA CIFRA: U Srbiji 693.000 nezaposlenih, direktor NSZ upozorava!

Martinović je podsetio da je prošle godine, kroz finansiranje NSZ, zaposleno 23.000 sa evidencije
Objavljeno:

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović ocenio je danas u Jagodini da je brojka od 693.000 nezaposlenih u Srbiji ozbiljna cifra iako je manja nego prošle godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ono što želimo je da pomognemo poslodavcima da kroz podsticaje zapošljavaju, objavili smo 11 poziva, a sa nezaposlenim licima imaćemo aktivnosti cele godine - rekao je Martinović u Filijali NSZ u Jagodini, na otvaranju Kluba za traženje posla i Centra za informisanje i profesionalno savetovanje.

U poslednjih pet meseci otvorili smo 60 klubova u Srbiji, zahvaljujući direktnom podsticaju od strane Evropske unije u vrednosti oko 6,5 miliona evra, direktne donacije.

Od tih 60 klubova 40 je opremljeno zahvaljujući lokalnim samoupravama. Klubovi su osnovani za one koji žele da se dodatno pripreme za pronalaženje posla, objasnio je Martinović.

Martinović je podsetio da je prošle godine, kroz finansiranje NSZ, zaposleno 23.000 sa evidencije, kroz određeno ili neodređeno radno vreme, stručnu praksu, prekvalifikacije. Kroz ovakve klubove 140 je dobilo stručnu pomoć.

- Ali naravno, ono što je najvažnije trebaju nam investitori, trebaju nam oni koji zapošljavaju a ne otpuštaju, takvi će svakako imati podršku države, lokalnih samouprava, Ministarstva privrede i drugih institucija u Srbiji a ne samo NSZ - rekao je Martinović.

Martinović je ocenio da bez privatne inicijative nema zapošljavanja, "zato moramo razvijati privatni sektor", ali i da radnici budu adekvatno nagrađen za svoj rad.

- Prošle godine privatni sektor je objavio 71.000 radnih mesta, a ostalo he nepopunjeno preko 10.000 ili poslodavcu nisu odgovarali radnici ili radnicima nisu odgovarali ponuđeni poslovi i mora se tražiti bolja saradnja na toj relaciji - rekao je Martinović.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jelena MIlić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.