PROVERAVAJU SE 2 VRTIĆA ZBOG INFEKCIJE STREPTOKOKOM: Sumnja se na ŠARLAH, epidemiolozi na NOGAMA!
Vrtić, Foto: Profimedia

užas

PROVERAVAJU SE 2 VRTIĆA ZBOG INFEKCIJE STREPTOKOKOM: Sumnja se na ŠARLAH, epidemiolozi na NOGAMA!

U vrtiće u koje su otišli prijavljena je streptokona infekcija, koja između ostalih bolesti može da izazove i šarlah

Objavljeno:

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravaju dva vrtića u dve različute opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija a koja između ostalog može da izazove i šarlah, saznaje Telegraf.rs.

Ukoliko rezultati briseva pokažu da se radi o šarlahu ovo bi bili prvi potvrđeni slučajevi, eventualno epidemija u ovom mesecu.

Kako za Telegraf.rs kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidmeiolozi su na terenu nakon što su pristigle prijave. Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo 7 epidemija šarlaha.

"Ukupno je obolelo 64 dece. Poslednje dve epidemije su bile u oktobru, u okviru njih je obolelo 22 dece, a pre toga su dve bile u septembru kada je obolelo 16 dece. I sada su epidemiolozo otišli u dva dvrtića u dve opštine da uzmu briseve i da provere po prijavi", kažu za Telegraf.rs u Zavodu.

U vrtiće u koje su otišli prijavljena je streptokona infekcija, koja između ostalih bolesti može da izazove i šarlah. On najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji.

Među decom, inače, trenutno haraju i respiratorne infekcije, ali roditelje posebno zabrinjava šarlah koji se smatra iskorenjenom bolešću.

Najvažniji izvor streptokoknih infekcija su obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Period zaraznosti značajno skraćuje lečenje antibioticima.

Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima.

Uskoro opširnije...

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.