MLADI STEFAN SPASAVA ŽIVOTE MILIONA LJUDI: Ovaj naučnik je najmlađi belgijski vitez i PONOS SRBIJE!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

genijalac!

MLADI STEFAN SPASAVA ŽIVOTE MILIONA LJUDI: Ovaj naučnik je najmlađi belgijski vitez i PONOS SRBIJE!

O Stefanovoj napravi za hvatanje i razbijanje tromba pisali svu svi domaći mediji. Dobitinik je brojnih nagrada, a kada bi se samo znanje vrednovalo mogao bi da bira univerzitet na svetu koji ni da pohađa. Međutim...
Objavljeno: 10:22h

Stefan Velja je izumeo „napravu za hvatanje i razbijanje tromba“, takozvani tromb gard. Taj patent, prezentovan na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija Eureka 2014 u Briselu, pobedio je u konkurenciji više od 40 inovacija u oblasti zaštite zdravlja, piše Newsweek.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mladi gimnazijalac iz Srbije osvaja prvo mesto, dobija zlatnu medalju, Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza. Najmlađi je dobitnik ovog priznanja. Za isti pronalazak dobija i nagradu rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije i zlatnu plaketu Instituta za inovacije iz Moskve.

„NAPRAVA“

Olivera je najtužnija devojčica u Srbiji: Otac joj se smrzao na smrt, a njena porodica živi u stravičnim uslovima! (VIDEO) Dečak koji je tek zagazio u punoletstvo, vredan i marljiv školarac koji je šest meseci, uz školske obaveze, radio na pronalasku, o nagradama i divljenju „naučnih poslanika“ u Briselu saznaje naknadno. Za odlazak na Festival nauke para, naravno, nije bilo. Na to nije ni pomišljao. I odjednom -o njemu se priča kao o geniju iz Srbije! „Mladi naučnik“, „pronalazač“, „izumitelj“! Istina, dobijao je nagrade i ranije, ali ovog puta je nije očekivao, a osim toga, ovo je suviše veliko priznanje! Nestvarno!

foto: Newsweek / Privatna arhiva

Tek što je saznao za to, kreće stampedo domaćih novinara, utrkuju se ko će prvi objaviti što opširniju priču, dati neki detalj posve specifičan. Gotovo da nije bilo novina u kojima se nije pojavio tekst o Stefanu Velji. Pljušte komentari, podrška, divljenje: „Naš dečko“, „Da im pokažemo ko smo“, „Fenomenalno!“, „Naš genije“, „Bravo, sine!“ ... Javnost je željna ovakvih vesti. Zaigra nešto u stomaku. I jeste za divljenje i poštovanje -i priča o Stefanu, a i o izumu koji je revolucionarno otkriće u oblastizdravstva. Lep, zdravog osmeha, nepretenciozan, čak pomalo zbunjiv, Stefan već svojim izgledom pleni. Skromno objašnjava da odmalena voli prirodne nauke, naročito fiziku, koja mu je neka vrsta zabave, hobi, kao i sviranje gitare i klavira, na primer. Piše pesme i komponuje, izlazi s društvom i devojkom, igra tenis, druži se s mlađim bratom Nemanjom, voli koncerte... O nagrađenom patentu priča s jednostavnošću kao da je to nešto što bi svaki čovek na ovoj planeti mogao da smisli. Pokazujući nacrte, objašnjava kako je to jednostavan uređaj, mala „naprava“ koja hvata i razbija tromb u organizmu.

foto: Newsweek / Privatna arhiva
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.