FEJS, INSTA: Koliko su klinci iz Srbije zatupljeni mobilnim i kompjuterima, A NEMAJU POJMA O OPASNOSTIMA NA NETU!
Foto: Shutterstock

Ko je kriv za to?

FEJS, INSTA: Koliko su klinci iz Srbije zatupljeni mobilnim i kompjuterima, A NEMAJU POJMA O OPASNOSTIMA NA NETU!

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 posto dece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža - Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu
Objavljeno: 11:23h

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je nevladina organizacija "Save the Children" povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava sutra.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rezultati istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

Organizacija želi da skrene pažnju na bezbednosne izazove koje predstavlja masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Ni roditelji nisu upućeni

Informaciono-komunikacione tehnologije rapidno se razvijaju. Nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju, prenosi Fena.

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 posto dece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža - Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

- Evidentna je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi - rekla je direktorka "Save the Children" za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Konferencija povodom Dana bezbednog interneta

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizuje sutra, povodom Dana bezbednog interneta (9. februara), konferenciju koja će okupiti predstavnike državne uprave i nevladinog sektora zadužene za bezbednost dece na internetu.

Kako je najavilo to ministarstvo, na skupu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu učesnici će predstaviti programe za poboljšanje bezbednosti dece na internetu i razvoj digitalne pismenosti, u skladu sa ovogodišnjim sloganom Dana bezbednog interneta "Budite promena: ujedinite se za bolji internet".

Biće organizovan i panel o Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu i institucionalnoj platformi za podizanje nivoa zaštite i bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na konferenciji učestvuju predstavnici državne uprave uključeni u pokretanje Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kao i nevladine organizacije čiji su projekti odobreni na Javnom konkursu resornog ministarstva za dodelu sredstava za programe razvoja informacionog društva.

Konferenciju će u 12 časova otvoriti državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić.

BONUS VIDEO:

U ovim gradovima Srbije u januaru se desio BEJBI BUM!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.