"RUSI I UKRAJINCI ĆE IH ISTERATI ODATLE!": Bukti BUNA na Tviteru, Crnogorci ne daju VRAČAR ni za ŽIVU GLAVU! (FOTO)
Ko će ostati, a ko odustati od Vračara?, Foto: Profimedia

HAOS opšti

"RUSI I UKRAJINCI ĆE IH ISTERATI ODATLE!": Bukti BUNA na Tviteru, Crnogorci ne daju VRAČAR ni za ŽIVU GLAVU! (FOTO)

Prema zvaničnim podacima, od početka rata do oktobra u Srbiji ima preko 104.000 Rusa, dok Ukrajinaca ima oko 20.000

Objavljeno:

Mnogi državljani Rusije i Ukrajine stacionirali su se u Srbiji, većina konkretno u Beogradu. Neki od njih su ovde samo privremeno, dok drugi već imaju biznis i porodične planove koje žele da ostvare kod nas.

Treći talas dolaska emigranata iz Rusije, nakon odluke o masovnoj mobilizaciji, potpuno je poremetio cene izdavanja stanova u Beogradu, posebno na opštini Vračar, gde su kako legenda kaže državljani Crne Gore redovni stanari i vlasnici nekretnina, pa je tako i nastaja jedna objava koja je izavala reakcije mnogih korisnika Tvitera.

"Ukrajinci i Rusi će da isteraju Crnogorce sa Vračara", stoji u objavi na Tviteru koja je naišla na preko hiljadu lajkova i mnoštvo komentara.

Jedan korisnik se nasmejao i napisao da će Crnogorci teže isterati Ruse sa pomenite opštine, ali ne i da je ta misija nemoguća, na šta je dobio sledeće odgovore.

Da se Crnogorci neće tako lako predati u toj "misiji", napisao je još jedan korisnik.

Dok je jedan korisnik aludirajući da doseljenike iz drugih delova Srbije, napisao da će dolazak Rusa i Ukrajina pre njih udaljiti od srpske prestonice.

U polemiku se uključio čak i jedan Crnogorac.

Podsetimo, izbeglice iz Ukrajine ili Rusije imaju pravo da u Srbiji bez vize borave najviše 90 dana, odnosno tri meseca, a nakon toga moraju da regulišu svoj boravak u našoj državi. Na ovu temu razgovarali smo sa Radošem Đurovićem direktorom Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

"Kada govorimo o izbeglicama iz Rusije i Ukrajine, oni imaju pravo boravka bez vize u Srbiji 90 dana, za to vreme dok su ovde razmišljaju šta će dalje, neki odlaze, a drugi ostaju. Ukrajinci imaju pravo da traže privremenu zaštitu koju dobijaju na godinu dana. To je poseban oblik zaštite i za tih godinu dana u Srbiji imaju pravo na legalan boravak, pravo na rad, na obrazovanje, na zdravstveno osiguranje", kaže Đurović za portal Espreso.

S druge strane, kako objašnjava naš sagovornik, Rusi u prvih 90 dana mogu da zasnuju radni odnos ili otvore firme, što je najčešća solucija i na taj način regulišu boravak kod nas. Oni mogu da traže azil, ali to se veoma retko dešava.

S druge strane, Rusi u prvih 90 dana mogu da zasnuju radni odnos ili otvore firme, mogu da traže azil, ali to se veoma retko dešava. Oni na taj način regulišu boravak kod nas.

Vračar
Vračarfoto: Dragana Udovičić, Printscreen

Prema zvaničnim podacima, od početka rata do oktobra u Srbiji ima preko 104.000 Rusa, dok Ukrajinaca ima oko 20.000.

"Upitno je koliko je od svih tih ljudi ostalo u zemlji jer oni mogu slobodno da se kreću, da putuju, ali kada prijavite boravak negde onda u većini slučajeva imate i neku nameru da ostanete", priča naš sagovornik.

U Srbiji ne postoji univerzalno pravilo koliko viza može da traje.

"Viza se dobija na osnovu rada tako da dužina trajanja vize zavisi od zaposlenja. Ne postoji univerzalno pravilo o trajanju vize, sve zavisi od ugovora na koji period su zaposleni i to se na godišnjem nivou preispituje. O tome odlučuje policija i od njih zavisi koliko će nekome produžiti vizu", rekao je naš izvor.

Na tviteru se svakodnevno povede neka polemika o njihovom dolasku u Beograd, a uglavnom su u pitanju iskustva stanara koji su zbog bahatih stanodavaca morali da napuste mesto dotadašnjeg boravka. Kako su strani državljani koji su došli iz Rusije bolje platežne sposobnosti, stanodavci su to iskoristili u svoju korist.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.