KAKO JE NJUJORK TAJMS VIDEO TITA: Bio je ikona, MITOLOŠKA POJAVA, žele da se vrati! (FOTO)
Foto: Profimedia

članak iz 1985. godinE

KAKO JE NJUJORK TAJMS VIDEO TITA: Bio je ikona, MITOLOŠKA POJAVA, žele da se vrati! (FOTO)

Novinar "Njujork tajmsa" Fergus M. Bordevič, koji je pratio područje međunarodnih odnosa, u maju 1986. godine objavio je članak o Jugoslaviji tog vremena
Objavljeno:

Novinar "Njujork tajmsa" Fergus M. Bordevič, koji je pratio područje međunarodnih odnosa, u maju 1986. godine objavio je članak o Jugoslaviji tog vremena. Ovo su najzanimljiviji delovi tog članka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kada je Tito preminuo 1980. godine, nakon više od tri decenije na čelu nacije, svet mu se poklonio. Veliki broj svetskih lidera došao je na njegovu sahranu.

Tito je dobio veliku podršku Zapada zbog otpora i prkosa Staljinu 1948. godine. Sa druge strane, uživao je i veliku podršku Istoka zbog svoje odanosti ideji međunarodnog socijalizma. Imao je i podršku zemalja u razvoju zbog svoje uloge u Pokretu nesvrstanih.

foto: Printscree/commons.wikimedia.org

U Jugoslaviji, Tito je bio vrhovna ikona nacije, gotovo mitološka pojava. Ujedinio je zaraćenu zemlju, postigao mnogo na području obrazovanja i industrije, institucionalizovao sistem radničkog samoupravljanja, koji su jugoslovenski komunisti smatrali esencijom pravog socijalizma.

foto: Profimedia

Ipak, Tito je podbacio u stvaranju dugotrajnog osećaja nacionalnog jedinstva i svrhe u Jugoslaviji. Regionalni lideri Jugoslavije bili su više zainteresovani za interese svojih vlastitih republika, nego za naciju kao jedinstvenu celinu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.