U DRINI SE DESIO NAJMASOVNIJI POMOR RIBA U POSLEDNJE 2 DECENIJE: Pitali smo NADLEŽNE ko je ODGOVORAN za KATASTROFU!
Ilustracija, Foto: PAKT, Printscreen

EPILOG?

U DRINI SE DESIO NAJMASOVNIJI POMOR RIBA U POSLEDNJE 2 DECENIJE: Pitali smo NADLEŽNE ko je ODGOVORAN za KATASTROFU!

PAKT pita nadležne da li su ovo havarijom ugrožena i vodoizvorišta koja se nalaze uz samu reku Drinu, popun onog u Banji Koviljači

Objavljeno:

Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) zatražio je od nadležnih organa da izvrše hitan monitoring reke Drine, gde je već treći dan primećen masovni pomor ribe.

Ova organizacija ističe da je zabeleženo uginuće mrene, riblje vrste koja se kreće po dnu, vrlo otporne na razna zagađenja ali vrlo osetljive na pojavu zakiseljene vode.

PAKT pita nadležne da li su ovo havarijom ugrožena i vodoizvorišta koja se nalaze uz samu reku Drinu, popun onog u Banji Koviljači.

Pomor ribe
foto: Printscreen/Facebook, PAKT

S obzirom da je zabeležena masovna pojava uginuća mrene – riblje vrste koja se kreće po dnu, vrlo otporne na razna zagađenja, ali vrlo osetljive na pojavu zakišeljene vode, organizacija pretpostavlja da se radi o ispuštanju teške lužine koja se kreće po rečnom dnu i ubija i ugrožava matične primerke ribe koje bi trebalo da obezbede reprodukciju!

Miroslav Mijatović iz PAKT-a rekao je za Espreso portal da je slučaj prijavljen nadležnoj inspekciji i istakao da je ovo nezabeležen pomor ribe u poslednjih 20 godina.

- Slučaj smo prijavili direkciji za vode, odnosno odeljenju vodne inspekcije u subotu. Nadamo se da će izaći na teren i uzeti uzorke kako bi se utvrdilo šta je uzrok ponovnog pomora ribe. Ovo nije prvi put, ali jeste najmasovniji pomor ribe. Ista situacija desila se i 2016. godine ali tada niko nije reagovao. Ribari su zatekli ovaj prizor na Drini prethodnih dana. Po našoj proceni zagađenje dolazi sa bosanske strane od ulaska u Mali Zvornik, zaključuje Mijatović i dodaje da je ovaj deo rak rana obe države jer nije rešena granica.

Miroslav Mijatović
foto: Printscreen / Youtube / KTV Televizija - Zvanični kanal

Ekipa Espreso portal kontaktirala je i Inspektorat Republike Srpske u vezi problema sa pomorom ribe na Drini i ovo je zvaničan odgovor koji smo dobili.

Inspektorat Republike Srpske i nadležna vodna inspekcija upoznati su sa pomorom ribe u Vodotoku Drina. Nakon obavljenog razgovora sa republičkim vodnim inspektorom iz Republike Srbije i predstavnicima JU „Vode Srpske“ Bijeljina, došli smo do saznanja da se pojavila mrlja na izlazu iz kolektora privrednog društva „Alumina“ d.o.o Zvornik koji je u neposrednoj blizini mosta na rijeci Drini (granični prelaz Karakaj).

Na osnovu prikupljenih informacija obavestili smo republičkog vodnog inspektora da u što kraćem roku izvrši inspekcijski nadzor nad pomenutim privrednim društvom. O rezultatima kontrole te preduzetim merama javnost će biti blagovremeno obavještena u narednom periodu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.