ESTETSKI LEKAR OTKRIO SVE RIZIKE MANIKIRA, JEDAN MOŽE DA BUDE KOBAN PO VAS! Žene u Srbiji, ovo MORAJU DA ZNAJU
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

važno!

ESTETSKI LEKAR OTKRIO SVE RIZIKE MANIKIRA, JEDAN MOŽE DA BUDE KOBAN PO VAS! Žene u Srbiji, ovo MORAJU DA ZNAJU

I deramotolozi redovno upozoravaju na ove rizike

Objavljeno:

Lampe koje emituju ultraljubičasto (UV) zračenje standardne su u nekim salonima za nokte za ubrzano sušenje običnih manikira i za postavljanje manikira u gelu. Ove lampe zovu UV lampe ili LED lampe i obe emituju UV zračenje, pretežno UVA zrake koje su povezane sa povećanim rizikom od raka kože, tvrde mnogi stručnjaci.

Manikir, Nokti, Uv lampa
foto: Printscreen/Youtube/Oh My Gel

Postoje brojni dokazi o nivou rizika od sunca i izvora kao što su solarijumi (komercijalna upotreba je zabranjena u Australiji 2016.), ali još uvek ne postoje značajna istraživanja o uređajima koji se koriste u salonima za manikir i pedikir.

Isti su zraci, pa su ista i upozorenja dermatologa: treba da ih izbegavamo ako ne želimo da se izlažemo riziku od preranog starenja i raka kože.

Pored rizika koje sa sobom nose UV lampe, tu su i ostali kozmetički preparati koji se koriste u izradi ove vrste manikira, a koji mogu da štete noktima, zanokticama, koži i rukama.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/Nailcou

Ove činjenice svakako nećete čuti od svoje manikirke dok sedite za stolom i čekate da ugledate savršeno uređene nokte, ali je na to upozorio estetski hirurg Dragan Stojićević. On je objasnio da morate da znate koji su to rizici UV zračenja koje emituju lampe za manikir. Nabrojao je tri, dok je poslednji najstrašniji, pa čak i sa fatalnim ishodom.

Je l' ideš i koristiš UV lampe? One mogu da prouzrokuju flekice to jest solarni letigo, prevremeno starenje odnosno pojavu bora na rukama, a u najgorem slučaju izrasline koje su u stvari bazocelularni karcinom kože", ispričao je on u svom videu, dok je u opisu ispod njega detaljno objasnio svoje izlaganje.

Bore
foto: Printscreen/Youtube/KSAT 12

"UV lampe emituju uv zrake. UV zraci štete koži. Za pravilno korišćenje, lampa mora da testirana i od sertifikovanih proizvodjača. Led lampe za razliku od UV lampe emituju manje UV zraka i manja je šansa da dodje do nekog problema. Ali, problem je najčešće što se kupuju kineske i lažne lampe za koje ni ne znamo koliko emituju UV zraka. A naš savet je obavezna krema sa spf faktorom bez obzira da li je LED lampa ili UV lampa. U svakom slučaju, što češće radite ove tretmane, veća je šansa za oštećenjem kože šaka. Nadam se da post nekom pomaže", napiso je plastični hirurug.

Bazocelularni karcionom je najčešći karcinom u Americi, Australiji i Evropi. Ovaj tumor koji se još naziva i bazaliom, epiteliom, nemelanomski karcinom kože ili samo karcinom kože, predstavlja ujedno i najčešći tumor kože.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/janjuafacialsurgery

U svetu svake godine od ove vrste karcionoma oboli oko 2,5-3 miliona ljudi i taj broj se povećava za oko 3-6% svake godine. Statistika kaže da svaka peta osoba može očekivati da će tokom života oboleti od bazocelularnog karcinoma.

Iako predstavlja najčešći oblik karcinoma kože kod ljudi, ipak je odgovoran samo za 0.1% smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomima. Najčešće se pojavljuje na koži koja je izložena suncu, sporo raste i ne metastazira.

Ako ste zabrinuti, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF30 (ili više) na svoje ruke 20 minuta pre nego što budu izložene UV svetlu ili koristite rukavice bez prstiju - mnogi saloni ih sada nude. Zapamtite, najveći rizik od raka kože dolazi od prekomernog izlaganja UV zračenju sunca. Kad god je UV zračenje 3 ili više, koristite ove oblika zaštite od sunca: nosite odeću dugih rukava i to od prirodnih materijala, mažite kreme sa visokim SPF-om, nosite naočare i šešire sa širokim obodom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.