REKLI SU MI DA STAVIM OBLOGE, A UMIRAO SAM OD BOLOVA: Da li je Hitna pomoć stvarno hitna, i stvarno pomoć?! (ANKETA)
Foto: Nebojša Mandić

pozovi 194!

REKLI SU MI DA STAVIM OBLOGE, A UMIRAO SAM OD BOLOVA: Da li je Hitna pomoć stvarno hitna, i stvarno pomoć?! (ANKETA)

Mnogi građani zovu Hitnu pomoć svakog dana. Oni uglavnom izlaze na teren, ali postoje slučajevi kada ne žele, već daju savete građanima. Pitali smo građane Srbije kakva su njihova iskustva
Objavljeno: 16:39h

Slučaj Jelene Dinić (30) iz Niša, za koji se sumnja da je preminula od posledica gripa na Infektivnoj klinici u ovom gradu, potresla je celu Srbiju i postavila jedno pitanje: da li je Hitna pomoć omanula?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, Jelena se u utorak razbolela od gripa i dobila temperaturu od 40 stepeni. Njena majka je odmah zvala Hitnu pomoć kako bi joj pružili pomoć, ali oni nisu hteli da dođu. Savetovali su je samo kako da joj spuste temperaturu. Ipak, pošto je počela i da plače, došli su kasnije, ali izgleda da je bilo već kasno. Obdukcija će pokazati tačan uzrok smrti, ali se do tada spekuliše da je mogla biti spasena.

Ovo nije jedini slučaj u kom je Hitna pomoć smatrala kako nije potrebno da izađu na teren.

foto: Nebojša Mandić

VRIŠTALA JE OD TEMPERATURE, A HITNA NIJE DOŠLA: Stravična ispovest majke Nišlijke koja je umrla od gripa!

Slučaj koji je prijavio A.K. se srećom nije završio pogubno, ali je vrlo sličan prethodnom.

- Brat mi je imao temperaturu 40, prepali smo se, ali nas je teta sve vreme ubeđivala da mi dođemo, jer oni ne idu kada su mlade osobe u pitanju. Doduše, davala nam je savete kako da spustimo temperaturu. Idu samo kada su starije i nepokretne osobe u pitanju, tvrdila nam je. Ipak, moram priznati da je sve vreme bila ljubazna i puna razumevanja. Brat mi je bio u groznici i naravno da sam paničio. Sve razumem, baš sve, ali ne verujem da je svakog trena tolika gužva da ne mogu da stignu.

foto: Dragan Kadić

I.M je naišao na dečka koji je ležao na ulici i takođe nije imao lepo iskustvo sa Hitnom pomoći.

- U mojoj ulici su napali jednog dečka, i udarali ga po nozi koju je operisao. Dečko je tražio pomoć, pa sam odmah pozvao Hitnu. "Znate li da ja moram da obavestim policiju kada je u pitanju napad", odsečno mi je rekao ženski glas. "Naravno", dodao sam. Policija je inače došla za par minuta. Hitne nigde, a prošlo je 15 minuta. Dečko je počeo da paniči da će ostati bez noge, a konci mu prokrvarili. Njegova rođaka je iz centra grada stigla po njega da ga vodi u Urgentni, a Hitne nije bilo. Nakon toga, zovem ih da otkažem - a oni nisu ni krenuli!

N.C iz Kruševca je pozvao Hitnu pomoć kada je imao stomačni virus.

- Dobio sam virus, imao visoku temperaturu, povraćao sam i osećao sam da ću da umrem. Bio sam malaksao i mislio sam da ću se onesvestiti. Jedva sam pozvao Hitnu, ali oni nisu želeli da dođu zbog toga. Rekli su mi da stavljam obloge i popijem lek za mučninu i snižavanje temperature - priča naš sagovornik.

Ima i pozitivnih iskustava

Da nije sve tako crno pokazuje i slučaj Beograđanke koja je ostala u neverici kada je nakon izlaska dobila pomoć ove službe.

foto: Dragan Kadić

- Deset minuta nakon ulaska u jedan klub onesvestila sam se. Izneli su me napolje. Kada smo izašli, očekivali smo da neće ni doći, ili da neće verovati da nisam pijana Međutim, došli su u roku od odmah i bili su jako ljubazni. Valjda su primetili da nisam pijana pa me nisu ni pitali da li sam išta pila. Izmerili su mi pritisak i pitali da li sam nešto jela. Malo su se zezali sa mnom, bili su jako ljubazni i na kraju su mi predložili da se ne vraćam u klub za to veče, već da me dečko odvede kući, da me nahrani i utopli i da se dobro odmorim, jer pretpostavljaju da sam se onesvestila zbog dima (nedostatka vazduha) ili možda zbog umora - priča J.L, koja ima samo reči hvale za ljude iza broja 194!

U Hitnim službama TIŠINA!

Pozvali smo Zavode za hitnu medicinsku pomoć u mnogim gradovima Srbije kako bismo saznali u kojim slučajevima oni ne izlaze na teren, ali bezuspešno. Posle prebacivanja poziva i toga "da nema nadležnih koji nam sada mogu dati takav odgovor", naišli smo i na neprijatnost kada smo pozvali Hitnu pomoć u Pirotu. Nakon što se drsko javio, muškarac koji je zaposlen tamo je na naše pitanje rekao; "Ne možete da dobijete nikakav odgovor! Doviđenja!" i spustio nam slušalicu.

Nezvanično saznajemo da Hitna uglavnom, zbog ograničenih resursa, na teren izlazi kada su u pitanju starije, nepokretne osobe i hronični bolesnici.

Ipak, da li je to ispravno?

Bonus video

Hapšenje dvojice napadača na žandarma u Novom Sadu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.