"ŠTO ZA RUSE, PA UKRAJINA JE ŽRTVA OVE AGRESIJE!" Pitali smo Srbe da li bi RATOVALI ZA RUSIJU?! (VIDEO ANKETA)
Foto: Profimedia, Espreso

naš zakon predviđa Stroge kazne za ratovanje u inostranstvu

"ŠTO ZA RUSE, PA UKRAJINA JE ŽRTVA OVE AGRESIJE!" Pitali smo Srbe da li bi RATOVALI ZA RUSIJU?! (VIDEO ANKETA)

Proverili smo da li bi državljani Srbije dobrovoljno otišli na front da ratuju za drugu zemlju i da li su upoznati sa tim da je to krivično delo...

Objavljeno: 21:16h

Vest dana u celom svetu juče je bila da je predsednik Rusije objavio delimičnu mobilizaciju.

Kako su preneli ruski mediji, Putin je potpisao ukaz i najavio da će mere mobilizacije početi u sredu, uz napomenu da će samo rezervisti biti mobilisani i da će im biti obezbeđena dodatna obuka uz sve pogodnosti koje imaju lica u aktivnoj vojnoj službi.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija može da mobiliše 300.000 rezevista što je, tvrdi on, samo jedan procenat njihovih ukupnih resursa.

Inače, delimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi u celom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje. U slučaju Rusije delimična mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku.

Mobilizacija, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN, Printscreen

Ova odluka na noge je podigla brojne Ruse koji su svoje nezadovoljstvo iskazali i na jučerašnjim demonstracijama u Moskvi.

Takođe, mediji su preneli da su se karte na letovima iz Rusije brzo rasprodale nakon što je Putin potpisao pomenuti ukaz. Tako su cene karata za let u jednom pravcu iz Moskve ka Beogradu, sudeći prema sajtovima na kojima se mogu rezervisati i kupiti karte, dostigle rekordne cifre.

I dok Rusi pokušavaju da izbegnu nemilosrdnu mašineriju ratovanja, nije tajna da se državljani drugih zemalja dobrovoljno prijavljuju za odlazak na front u Ukrajinu.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, iz Srbije je, prema procenama ambasade Ukrajine u Srbiji iz decembra 2018, više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani.

Nakon objavljivanja delimične mobilizacije, na Tviteru se proširila informacija da je ispred ambasade Rusije u Beogradu red za upis dobrovoljaca u rusku vojsku.

Ispostavilo se da je u pitanju dezinformacija i da ispred ruske ambasade nema redova niti dobrovoljaca koji čekaju da odu u rat.

Ruska ambasada
Ruska ambasadafoto: Espreso

Takođe, važno je napomenuti i da je 2014. godine usvojena dopuna Krivičnog zakona prema kojoj će se svaki državljanin Srbije koji učestvuju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organizuje i vrbuje građane Srbije suočiti sa kaznom zatvora od šest meseci do 10 godina.

Kako bismo proverili da li bi državljani Srbije dobrovoljno otišli u rat za drugu zemlju i da li su upoznati sa tim da je to krivično delo, izašli smo na ulice Beograda i proverili.

- Ratovao bih na strani Rusije zato što su naša braća, zato što treba da pomognem pošto su i oni nama pomogli tokom istorije, rekao je jedan od anketiranih koji je potvrdio da je upoznat sa tim da je ratovanje na strani druge zemlje u našoj državi krivično delo.

- Mislim da to ne bi trebalo da bude krivično delo i da treba da pomognemo našim saveznicima kao što je Jermenija i ostale države kojima je potrebna pomoć. I oni sutra nama treba da pomognu što se tiče Kosova i Republike Srpske.

anketa
foto: Espreso

Drugi anketirani je rekao da ne bi ratovao na strani Rusije, nego na strani Ukrajine.

- Ukrajina je žrtva ove agresije, oni trpe veliku štetu i ljudsku i materijalnu. To je po meni velika tragedija. Svestan sam toga da je ratovanje na strane druge države kod nas krivično delo i to je jedino što me sprečava, ali inače bih išao.

anketa
foto: Espreso

- Išao bih ali to je zabranjeno, jer čuo sam da posle ne bismo mogli da se vratimo u našu zemlju, bili bismo u zatvoru, rekao je jedan od mladića koji je zatim dodao da ne bi trebalo da se naš narod meša u sokob.

anketa
foto: Espreso

Sledeći anketirani rekao je da ne bi išao u rat ni na strani Rusije, kao ni Ukrajine.

- Osuđujem rat kao takav. Međutim, da je Srbija u ratu situacija bi verovatno bila drugačija ako bismo mi bili napadnuti. Tako da, u svakom drugom slučaju osuđujem rat.

anketa
foto: Espreso

-Ne bih van svoje zemlje nigde, tako da odgovor je ne, svakako, istakao je naš sagovornik.

anketa
foto: Espreso

- Ne bih išao, to se mene iskreno ne tiče. Znam da je krivično delo, tako da mislim da ne bi trebalo da se ratuje. Ima to neke svoje razloge, kaže naš sagovornik i dodaje da je za srpske državljane koji idu u Ukrajinu da ratuju to bespotreban rizik.

anketa
foto: Espreso

- Ako bih ratovao, ratovao bih isključivo za Srbiju. Ne bih za strance. Nisam znao da je to krivično delo, a koliko sam ja čuo ako si u Rusiji oni mogu da te mobilišu, navodi jedan od anketiranih.

anketa
foto: Espreso

Podsetimo, na društvenim mrežama danas su objavljeni brojni snimci na kojima se novi regruti opraštaju od svojih porodica.

Na snimcima iz Jakutska vidi se veliki broj ljudi koji ulazi u autobus nakon što su se oprostili od svojih bližnjih uz suze.

Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, čije je detalje objavio ministar odbrane Sergej Šojgu, mnogi Rusi su se pobunili.

Najava delimične mobilizacije izazvala je nemire u Rusiji. Prema zakonu, rezervistima više nije dozvoljeno da napuštaju svoje mesto prebivanja.

Internet-procene pokazuju da mnogi trenutno razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Novi razvoj događaja u ruskoj „specijalnoj operaciji“ protiv Ukrajine pobrinuo se za to da do svesti mnogih Rusa dopre da se u Ukrajini vodi rat. Od sada, prema zakonu, svi oni koji su vojno sposobni moraju da ostanu u svojim mestima prebivališta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.