Svi su mislili da je Dražin izdajnik mrtav, a on je godinama živeo u Americi! Da li ovo najluđa priča o Nikoli Kalabiću?
Foto: Youtube printscreen

šta je prava istina?

Svi su mislili da je Dražin izdajnik mrtav, a on je godinama živeo u Americi! Da li ovo najluđa priča o Nikoli Kalabiću?

Kalabić nije poginuo, već ga je OZNA prebacila u Ameriku, jer je pomogao hvatanje Draže Mihailovića! Verujete li u ovo?
Objavljeno:

Nikola Kalabić, geometar iz Valjeva bio je saborac Draže Mihailovića i komandant Gorske garde. Komandovao je Gorskom gardom pod Dražinom komandom, a pod nadimkom Ras-Ras bio je poznat po neverovatnoj okrutnosti koje se nije nimalo sramio.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ostao je upamćen kao saradnik sa okupatorima, jer je navodno, u dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima na području okupirane Srbije. Njegova sudbina neposredno posle rata, odnosno uloga u hvatanju Draže Mihailovića je decenijama bila predmet kontroverzi i urbanih legendi.

I brojni istoričari tvrde: Kalabić je izdao Dražu Mihajlovića, a događaji vezani uz hvatanje Draže Mihailovića, odnosno verzija prema kojoj je u njemu ključnu ulogu igrao Kalabić, više puta su ekranizovani u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1970. je snimljen igrani film Klopka za generala, gde se kao lik pojavljuje četnički komandant po imenu "Ras", temeljen na Kalabiću, a koga tumači Ljuba Tadić.

SPREMA SE REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA: Kakva će biti sudbina koljača koji je izdao i Dražu? (FOTO) (VIDEO)

"Najzvaničnija" verzija njegovog kraja zvuči ovako: pred kraj rata Nikola Kalabić kao i mnogi drugi četnici pokušavali su da se sakriju u zabačenim delovima zemlje, čekajući pokušaj pobune protiv komunističke vlasti. OZNA (Odeljenje Zaštite Naroda) je krenula sa širokim planom hvatanja bivših pripadnika JVUO i ostalih saradnika okupatora. Tako su uspeli da ga u tajnoj operaciji 5. decembra 1945. uhapse.

Prema kasnije objavljenim službenim tvrdnjama vlasti, Kalabić je izrazio želju da sarađuje u hapšenju đenerala Draže Mihajlovića u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja. OZNA je na to pristala, te je Kalabić učestvovao u operaciji tako što je preko svojih veza namamio Mihajlovića u klopku u kojoj je uhapšen u martu 1946.

Deo istoričara i istorijskih publicista kao i nacionalistički deo srpske javnosti odbacuje te tvrdnje, smatrajući ih komunističkom propagandom i falsifikatima, odnosno nastojanjem da se ocrne najviše ličnosti JVUO. U tome su kasnije dobili podršku Kalabićeve porodice koja je nastojala sa njega izbrisati stigmu "izdajnika". Oni su pokrenuli i priču o rehabilitaciji ovog četnika, koja je sad pred sudom u Valjevu.

foto: Nemanja Pančić / Ilustracija

Tačan datum Kalabićeve smrti niti mesto njegove sahrane nisu poznat. U zvaničnim arhivama nema nekakvih podataka o njegovoj sudbini; na temelju svedočanstava iz druge ruke se špekuliše kako je bio "diskretno" likvidiran mesec-dva posle Draže. 1980-ih, pogotovo nakon emitovanja TV-serije Poslednji čin, pojavile su se glasine o tome da mu je ipak pošteđen život te da je živeo još dvadeset godina pod novim identitom, bilo u inostranstvu, bilo u samoj Jugoslaviji.

No, sada smo došli do još jedne verzije Kalabićeve sudbine:

- Nikola Kalabić nije poginuo, već ga je OZNA prebacila u Ameriku jer je pomogao hvatanje Draže Mihailovića.

Slobodan Penezić Krcun ga je posle hvatanja Draže, prema jednom izvoru bliskom Krcunu, držao u stanu u Beogradu neko vreme, međutim pošto je bežao čuvarima, obilazio kafane i bioskope i ljudi su ga prepoznavali - odlučili su da ga prebace u SAD.

Tamo je proveo ostatak života, sudeći prema ovoj verziji.

No, čini se da su pravu istinu o njegovom kraju dobro sakrili!

Bonus video:

O njemu se pevaju i pesme

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.