Na današnji dan je umro jedan od najslavnijih SRPSKIH VOJSKOVOĐA!
Foto: Fonet

Legenda živi

Na današnji dan je umro jedan od najslavnijih SRPSKIH VOJSKOVOĐA!

Bio je učesnik svih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. Posle Kumanovske bitke unapređen je u čin generala. A onda je, po završetku Drugog balkanskog rata ponovo penzionisan
Objavljeno:

Na današnji dan umro je jedan od najslavnijih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji – Živojin Mišić. Kao komandant Prve armije komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Živojin Mišić je rođen u selu Struganiku nadomak Mionice 1855. godine. Decenijama kasnije, upravo će činjenice da poznaje teren i da je reč o njegovom zavičaju biti Mišićevi glavni saveznici u borbi na kolubarskoj liniji.

Bio je učesnik svih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. Posle Kumanovske bitke unapređen je u čin generala. A onda je, po završetku Drugog balkanskog rata ponovo penzionisan.

Srbiju je onda zadesio Prvi balkanski rat i Mišića su ponovo pozvali. Ranjenog i bolesnog Petra Bojovića zamenio je na mestu komandanta Prve armije.

Najviše zahvaljujući njegovim ličnim naporima i znanju, Prva armija se od jedinice u rasulu pretvorila u formaciju sposobnu za borbu. Kolubarska bitka bila je jedna od najslavnijih pobeda sprske vojske u istoriji.

foto: Fonet

Ona nije zaustavila slom, ali je zemlji vratila nadu.

Mišić je i u oktobru 1915. predlagao kontranapad, a ne povlačenje preko Albanije, ali taj predlog nije usvojen. Sa vojskom i narodom prešao je golgotu, oporavio se i krenuo ka domovini.

Na Solunskom frontu 1916. Mišić je komandovao Prvom armijom koja je zaustavila i naterala na povlačenje bugarsku vojsku u bici kod Gorničeva.

Pred kraj rata u junu 1918. Mišić je postavljen za načelnika Vrhovne komande i komandovao je srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta u septembru 1918. godine.

Živojin Mišić je umro u Beogradu 20. januara 1921. Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije "Strategija".

BONUS VIDEO:

ESPRESO TVITER Miša Vacić čita tvitove o sebi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.