Jedan od najmoćnijih Srba služio je vojsku s desetarom Ramušem Haradinajem! Ovako je to bilo...
Foto: Beta, Aleksandar Jovanović Cile

sećanja iz jna

Jedan od najmoćnijih Srba služio je vojsku s desetarom Ramušem Haradinajem! Ovako je to bilo...

Većina Albanaca u jedinici slabo govori srpski. Među njima Ramuš iz sela Glođane jedini besprekorno govori srpski, upisao je fakultet, druži se sa svima...
Objavljeno: 15:50h

Robert Čoban, novinar i vlasnik jedne medijske kuće u kolumni za "Nedeljnik" otkrio je kako je služio vojsku sa Ramušem Haradinajem, kog Srbija tereti za ratne zločine na Kosovu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Evo dela kolumne u kojoj se Čoban priseća kako su izgledali vojnički dani sa danas ozloglašenim Haradinajem:

"Tog 3. septembra 1987. vojnik Aziz Keljmendi uzeo je automatsku pušku i u kasarni "Branko Krsmanović" u Paraćinu ubio četvoricu regruta. Dvojicu Muslimana, jednog Hrvata i jednog Srbina. Keljmendi je služio poslednji mesec vojnog roka.

foto: Fonet

HARADINAJ: Šljivo, čim uskoro DOĐEM U BEOGRAD, tebe prvog zovem!

Petnaest dana kasnije naša septembarska klasa uputila se u kasarne širom SFRJ. Mene su poslali u Pirot, tačno dve godine pre kolege Panovića koji je o svom viđenju vojničkih dana u Pirotu pisao u novogodišnjem Nedeljniku.

Uz malu zebnju nakon "Paraćinskog masakra" stigao sam u kasarnu, ali SFRJ je tada još uvek prilično ozbiljna država, naročito u odnosu na mnoge koje su je kasnije nasledile, pa su stvari krenule svojim redovnim tokovima.

Ubili su bebu od 14 dana! STRAVIČNA PRIČA o HARADINAJEVIM ZLOČINIMA koju je otkrio Đurić!

Pokušavam da zamislim majke današnjih 19-godišnjaka kako se bacaju na pločnike ispred Generalštaba na sam pomen da njihovo dete treba da ode u kasarnu i spava u istoj prostoriji sa tamo nekim Albancima, svega 15 dana nakon ovakvog masakra. Tada, iako u već relaksiranoj atmosferi koja je zaista ličila na onu iz Grlićevog filma "Karaula" - nikome nije padalo na pamet da protestuje ili izbegava vojni rok.

Uznemirilo ga je njegovo hapšenje! OVO JE ALBANAC KOJI JE PLATIO SLOBODU RAMUŠA HARADINAJA! (FOTO)

foto: Wikipedia

U istoj spavaonici kao na nekoj nadrealnoj jugoslovenskoj "Nojevoj barci": Bosanci, Srbi iz Beograda, Vranja i Bosanskog Broda, Hrvati iz Zagreba, Jajca i Splita, Slovenci, Albanci, Srbi i Turci sa Kosova, Crnogorci, Makedonci... Potop je došao tek četiri godine kasnije - i niko se nije "spasao".

ŠEŠELJ O OSLOBAĐANJU HARADINAJA: Očekivao sam to, još jedno poniženje Srbije!

Nekoliko dana po našem dolasku u kasarnu, 24. septembra u Beogradu dešava se Osma sednica, niko tome ne pridaje poseban značaj, većina regruta je potpuno apolitična, tek poneki Slovenac prošvercuje Mladinu kao vrhunac "opozicione misli" u kasarni. Sećam se samo da je dan nakon Osme sednice politički komesar, kapetan Radovan, održao predavanje jedva zainteresovanim vojnicima o tome kako događaji u Beogradu neće promeniti ništa u "ustavnom ustrojstvu SFRJ, bratstvu i jedinstvu i svemu ostalom".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.