TETA SVETLANI SU 9 MESECI PRED PENZIJU DALI OTKAZ I OSTAVILI JE NA ULICI: Jeziva priča iz Kragujevca! (FOTO)
Foto: Kragujevačke.rs

naša sramota

TETA SVETLANI SU 9 MESECI PRED PENZIJU DALI OTKAZ I OSTAVILI JE NA ULICI: Jeziva priča iz Kragujevca! (FOTO)

Higijeničarka JKP „Gradske tržnice”, na kraju kalendarske godine umesto trinaeste plate, dobila je šut kartu iz kolektva. Proglašena je tehnološkim viškom, kao i još jedan njenih kolega. Rukovodstvo ne želi da razgovara sa novinarima i objasni ove otkaze
Objavljeno: 12:02h

Davno najavljivan otpust radnika iz svojih redova JKP „Gradske tržnice” zvanično su realizovale otkazima ljudima bez političke potpore poput Svetlane Milenković, koja je radila na poslovima higijene, objavio je portal "Kragujevačke".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Svetlana Milenković, higijeničarka JKP „Gradske tržnice”, na kraju kalendarske godine umesto trinaeste plate, dobila je šut kartu iz kolektva. Proglašena je tehnološkim viškom, kao i još jedan njenih kolega. Koliko tačno nismo uspeli da saznamo od rukovodstva koje je izbegavalo susret i razgovor na ovu temu. To što je jedna žena postala višak ne bi bilo ništa čudno za ovakav privredni ambijent, da se u Svetlaninom slučaju to nije dogodilo u najgorem mogućem trenutku po nju. Deli je devet meseci od ostvarivanja zakonskog prava na naknadu za nezaposlene u trajanju od dve godine, nakon čega bi mogla da se penzioniše. Nisu pomogle ni njene suze, ni molbe pretpostavljenima za još malo strpljenja dok ne stekne taj prvi uslov za mogućnost da sa Nacionalne službe zapošljavanja dve godine prima nadoknadu.

Ovako, Svetlana je puštena niz vodu. Postala je socijalni slučaj sa 59 godina života i bez ikakvih mogućnosti da bilo gde zasnuje ponovo radni odnos do sticanja uslova za odlazak u mirovinu.

Za Svetlanin slučaj, inače, saznali smo iz saopštenja za javnost koje je poslao Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, u kome se pored ostalog kaže:

Rukovodstvo „Gradskih tržanica“ u Kragujevcu uzelo je prerogative Boga i radnicu sa hendikepom, siromašnu, koja živi sama, Svetlanu Milenković, kojoj nedostaje devet meseci radnog angažmana kako bi ostvarila zakonsko pravo na nadoknadu za nezaposlene u trajanju od dve godine, nakon čega bi ostvarila zakonsko pravo na penzionisanje, proglasili tehnološkim viškom i od Nove godine ostaće bez posla i ikakvih primanja. Molba da je zadrže na poslu još devet meseci, nakon 13 godina rada na poslovima higijene u „Gradskim tržnicama“, nije uslišena.

Tako će ova radnica ostati bez primanja, naravno i bez mogućnosti da se zaposli u šesdesetim godinama, i čekati do septembra 2019. godine da ostvari pravo na penzionisanje. Uvereni da su postojala rešenja, koja jesu teža i preteća su, izabrano je lakše, otpustiti usamljenu i nezaštićenu pripadnicu romskog naroda”.

Pedstavnici pomenutog sindikata su ujedno pozvali vlast u Kragujevcu, ministra za rad i članove romskih organizacija da dignu glas protiv ove svojevrsne diskriminacije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.