SRBIJA - superzvezda svetskog obrazovanja! Kakvo priznanje za nas!
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

direktno iz davosa

SRBIJA - superzvezda svetskog obrazovanja! Kakvo priznanje za nas!

Srbija se na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati "superzvezde" svetskog obrazovanja.
Objavljeno: 13:38h

U tekstu na sajtu Foruma, ista proignoza data je za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

S tačke gledišta visokog obrazovanja, ove zemlje čine grupu TACTICS i, procenjuje se, mogle bi da prevaziđu zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), kaže se u tekstu.

Ova prognoza zasniva se pre svega na činjenici da je reč o zemljama koje, iako imaju BDP manji od 15 miliona dolara, imaju bar polovinu mladog stanovništva uključenu u visoko obrazovanje. Istovremeno, od 2004. do 2010. godine učešće tog stanovništva u obrazovanju u ovim zemljama je poraslo za pet ili više odsto. Još jedan razlog za ovu prognozu je i činjenica da je broj objavljenih naučnih istraživanja u ovim zemljama porastao za više od 3.000 godišnje, a svaka od ovih zemalja ima bar jedan univerzitet na listi najboljih univerziteta foruma. Na osnovu svih podataka Svetski ekonomski forum konstatuje da u Srbiji i ostalim zemljama na listi, raste univerzitetska zajednica i da, istovremeno, ima više šansi da se širi.

BONUS VIDEO:

Šutanovac o Jankoviću i stanju u DS

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.