ZIMA, HLADNO: Zbog leda na Dunavu, za časni krst se pliva u hotelskom bazenu, i to u DVE TURE!
Foto: Fonet/ Ilustracija

NUŽDA OBIČAJ MENJA

ZIMA, HLADNO: Zbog leda na Dunavu, za časni krst se pliva u hotelskom bazenu, i to u DVE TURE!

Prema rečima predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, Mihaila Janjića, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav"
Objavljeno:

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, prema rečima predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, Mihaila Janjića, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".

"Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta", kaže Janjić za "Dnevnik". Kako napominje Janjić, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18. Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače. Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja. Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9:30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava". Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.

BONUS VIDEO:

Espreso produkcije BEST OFF 2016

(Espreso.co.rs / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.