Srpska Nova godina ili petak 13? Pitali smo sugrađane da li danas slave ili se možda PLAŠE! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet, Profimedia

da li ste sujeverni?

Srpska Nova godina ili petak 13? Pitali smo sugrađane da li danas slave ili se možda PLAŠE! (FOTO) (VIDEO)

Ove godine Srpska Nova godina pada tačno u petak 13 januara. Da li će večeras bti slavlja ili će se naši sugrađani plašiti da izađu iz kuće?
Objavljeno:

Obzirom na to da doček pada u petak, 13 januara, zanimalo nas je da li su građani sujeverni ili će proslaviti našu Novu godinu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pogledajte video:

Mnogi nisu bili raspoloženi za priču, da li zbog "baksuznog" dana ili lošeg vremena, pa su nam kratko odgovorili. Većina neće slaviti, ali se i ne plaši jer nisu sujeverni. Ipak bilo je i onih koji će obeležiti praznik, ali u krugu porodice.

Poslednji put se ova situacija dogodila 2012. godine, a sada se opet ponavlja. Za one koji nisu znali, ovaj datum je baksuzan jer se povezuje sa stradanjem viteza templara koje se desilo u petak 13. januara 1307. godine kada su istrebljeni svi vitezi templari od strane francuskog kralja Filipa IV.

Danas je PETAK 13. i ove stvari NIKAKO NE SMETE da radite!

foto: Profimedia

Naravno, kako to obično i biva, zapadni mediji su od mita stvorili marketing, pa su ga označili kao "baksuzni" dan koji je najbolje prespavati. Mnogi su zaista ubeđeni da danas ne treba izlaziti iz kuće, a horor filmovi sa tom tematikom su sve više popularni.

Poslednjih godina Srpska nova godina se slavi dosta manje nego ranijih godina, a ima mnogo više sujevernih, zbog uticaja zapadnih medija i kulture. Ipak, bilo je onih koji nisu zaboravili tradiciju, pa će se večeras veseliti za sve pare.

(J.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.