"DRINA NEMA VODE": Meštanima sela oko Malog Zvornika DANIMA SUVE ČESME, OGLASIO SE direktor "Vodovoda" za Espreso
Drina, Foto: AP, Profimedia

ALARMANTNO STANJE

"DRINA NEMA VODE": Meštanima sela oko Malog Zvornika DANIMA SUVE ČESME, OGLASIO SE direktor "Vodovoda" za Espreso

Našoj redakciji javio se meštatin Radalja koji se požalio kako vode preko dana nema, a pušta se isključivo noću i to u periodu od 1h do otprilike 6:30h

Objavljeno:

Mesne zajednice Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i u deo Brasine već danima muku muče sa snabdevanjem vode. Naročito je kritično stanje u mesnoj zajednici Radalj gde domaćinstva koja vodu dobijaju iz gradskog vodovoda već skoro pune 2 nedelje nemaju ni kap vode preko dana.

Temperature polako skaču, pčekuje nas sve toplije vreme, a njima su slavine zavrnute do daljnjeg! Našoj redakciji javio se meštatin Radalja koji se požalio kako vode preko dana nema, a pušta se isključivo noću i to u periodu od 1h do otprilike 6:30h.

"Kad pozovemo Vodovod oni kažu kako Drina nema vode, onolika Drina a presušila. Ne možemo da funkcionišemo normalno, velike su vrućine, a rekli su nam da vodu puštaju noću kada ostali ljudi ne troše toliko vodu", priča naš sagovornik.

Drina
Drinafoto: AP

Shodno tome, kontaktirali smo JKP "Drina" Mali Zvornik gde smo na ovu temu porazgovarali sa direktorom Vodovoda Zvonkom Cvijićem. Kako nam je pojasnio, meštani su uzrujani zbog ovog "vanrednog" stanja u opštini.

"Nivo Drine je ispod svakog minimuma. Naši bunari ne primaju dovoljno vode i automatski se dešava da iz bunara ne može voda da pređe u bazen. Da bi korisnici dobili vodu, pritisak treba da bude 6 bara i tada ima dovoljno vode, a kada nema pritisak se spušta na 4 bara i automatski delovi Radalja, Bora, Brasine, itd., koji su na malo višem položaju ne mogu da imaju vode", pojašnjava naš sagovornik.

Stanovnici u ostalim delovima opštine upozoreni su da racionalno troše vodu, u skladu sa njenom namenom, te da će u suprotnom Štab biti primoran da zabranu neracionalne potrošnje uvede na čitavoj teritoriji opštine. Prema građanima koji ne budu poštovali naredbu biće preduzete mere predviđene Zakonom o komunalnim delatnostima i Odlukom o vodovodu i kanalizaciji opštine Mali Zvornik.

Česma, Slavina, Voda
foto: Profimedia

"Da narod koristi vodu racionalno svi bi je imali. Pojedini je koriste za punjenje bazena za kupanje, pranje automobila, zalivanje bašta, itd. Takvo ponašanje nije korektno prema ostalim korisnicima i zato smo izdali upozorenje i zamolili sve da postupaju u skladu sa tim. Pojedini dobijaju samo noću vodu jer tada ostatak stanovnišva manje troši", kaže Cvijić za portal Espreso.

Kako nam je dalje objasnio, Opština Mali Zvornik zajedno sa Vodovodom je podnela zvanični zahtev EPS-u da vodu puste u jezero kako bi bunari primili dovoljnu količinu vode i kako bi stanovništvo ponovo bilo snabdeveno vodom. Odgovor se čeka, a direktor ne može sa sigurnošću da tvrdi kada će se ova agonija okončati.

"Ovim putem bih da, ako ikako mogu, zamolim narod da štedi vodu koliko god može. Pumpe su podešene i rade po određenom mehanizmu, mi ne smemo da ih kočimo i zaustavljamo i na taj način raspoređujemo vodu. Naručili smo 10 cisterni da ih postavimo, ukoliko narod želi da koristi i to je naravno pijaća voda", priča naš sagovornik.

Voda
foto: Profimedia

Takođe, osim cisterni, meštani imaju mogućnost da zatraže da im se napune privatni bazeni iz kojih troše vodu, ukoliko ih imaju.

"Svako ko želi da mu dopunimo bazen može da nazove telefonom ili dođe lično da zatraži", kaže Zvonko Cvijić.

- Zbog nedostatka vode za piće usled suše na području opštine Mali Zvornik, Štab za vanredne situacije na sednici u sredu, 13. jula, doneo je još niz od ukupno 10 zaključaka, naredbi i preporuka u cilju prevazilaženja navedene situacije.

Javno komunalno preduzeće „Drina“ Mali Zvornik zaduženo je da prevozi vodu za piće ugroženim korisnicima uz pomoć mobilne cisterne i da u što kraćem roku nabavi novih najmanje 10 cisterni za vodu za potrebe snabdevanja vodom ugroženih korisnika, a u slučaju potrebe obezbedi i veći broj cisterni za vodu.

Ovo preduzeće zaduženo je i da prioritetno sanira kvarove na delovima vodovodne mreže u ugroženim naseljima Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i u delu Brasine koji se vodom snabdeva iz bunara „Šipad“.

Drina
Drinafoto: Wikipedija

JKP „Drina“ dobilo je zadatak i da uradi projekat sa geodetskom podlogom za izgradnju vodovoda od zgrade „Stara škola“ do mosta kralja Aleksandra, u dužini od oko 750 metara, čime se bi se stekla mogućnost isporuke nedostajuće količine vode.

Opštinska uprava opštine Mali Zvornik zadužena je od strane Štaba za vanredne situacije da uradi projekat za izgradnju novog bazena u naselju Vile, pored postojećeg rezervoara vode u ovom naselju.

Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ naloženo je da Opštinskom veću dostavi predlog posebne cene vode za nesavesne potrošače, odnosno korisnike čija je potrošnja u periodu u kojem je opština propisala mere za racionalnu potrošnju vode veća od prosečne godišnje potrošnje.

Donet je i zaključak o prosleđivanju molbe JKP „Drina“ hidroelektrani „Zvornik“ da pomogne u rešavanju problema vodosnabdevanja u mesnim zajednicama Donje Naselje, Donja Borina, Radalj i Brasina, regulisanjem nivoa Zvorničkog jezera u sušnom periodu, odnosno ispuštanjem određene količine vode neophodne za punjenje bazena „Šapad“, koji se vodom snabdeva iz aluviona reke Drine.

JKP „Drina“ Mali Zvornik zaduženo je da postupi po Zaključku i Preporuci iz elaborata postojećeg stanja na izvorištu Šipad u Malom Zvorniku, koji je uradilo preduzeće „Geo Inženjering BGP“ iz Beograd, odnosno nabavi tri frekventna regulatora za unapređenje rada postojeće tri pumpe u rezervoarima bunara „Šipad“, što takođe treba da doprinese poboljšanju snabdevanja vodom tokom deficita u letnjem periodu.

Od Poslovnice Elektrodistribucije u Malom Zvorniku zatraženo je da dok traje otežano snabdevanje vodom u mesnim zajednicama Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i Brasina privremeno odloži radove na elektrodistributivnoj mreži, odnosno planirana iskučenja struje, kako ne bi dodatno ugrožavala ionako otežano snabdevanje vodom u ovim naseljima.

Radi blagovremenog uvida u spremnost elektromreže na području opštine za funkcionisanje u dolazećem zimskom periodu i preduzimanja neophodnih mera i aktivnosti za unapređenje njenog rada, Elektrodistribucija u Malom Zvorniku zadužena je od strane Štaba da dostavi spisak planiranih radova na trafostanicama i podatak o trenutnom stanju niskonaponske mreže na teritoriji opštine Mali Zvornik - navodi se u saopštenju.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.