ČEGA SE SRBI NAJVIŠE BOJE? Gubitka posla, pasa, visine - ŠTA JE BROJ 1? (FOTO)
Foto: Profimedia

stravična vremena!

ČEGA SE SRBI NAJVIŠE BOJE? Gubitka posla, pasa, visine - ŠTA JE BROJ 1? (FOTO)

Iako je do skoro "naš" najveći strah bio gubitak partnera, Srbi danas najviše strepe za svoj posao...
Objavljeno: 23:09h

Strah je prirodna i normalna stvar jer nam pomaže da preživimo u opasnim situacijama, naravno ukoliko je racionalan. Ipak, često postaje iracionalan i tada se pretvara u opasnu fobiju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Psiholog, Aleksandra Janković kaže da Srbi imaju različite fobije, ali i strahove. Ta dva pojma ne treba mešati jer kako kaže, fobija je povezana sa anksioznošću i predstavlja teži problem.

foto: Filip Plavčić

Molimo se Bogu za one koji su na vlasti! Stavka iz crkvenog kalendara za 2017. koja će vas raspametiti! (FOTO)

- Sve fobije su zapravo povezane sa strahom od smrti. Što se tiče Srbije, slučajevi fobija na koje najčešće nailazim su strah od visine, zatvorenog prostora (poput lifta, kada je panični napad izvestan) i strah od bolesti (hipohondar), kaže Aleksandra za Espreso.

- Kada čovek legne da spava, često baš tada dobije panični napad, koji obuhvata znojenje dlanova i lupanje srca, što nije slučajno jer ga podsvesno spavanje asocira na smrt iako on toga nije svestan.

foto: Profimedia

Što se tiče najčešćih srpskih strahova, na ubedljivom prvom mestu je strah od gubitka posla, koji je nadmašio strah od gubitka partnera koji je nekada predvodio kod Srba. Usko povezano, Srbi se plaše i besparice generalno jer tada dolazi i do emotivnog i socijalnog izopštavanja, objašnjava, Aleksandra Janković.

- Dosta smo se promenili kao društvo. Kada osoba ostane bez para, automatski ostaje i bez dela prijatelja. U početku im oni nude male pozajmice, ali posle određenog vremena, dolazi do udaljavanja.

foto: Profimedia

Ona dodaje da se susreće i sa mnogim slučajevima psihosomatskih oboljenja, odnosno, manifestovanja fizičkih simptoma, iako je uzrok psihički.

- Ovo je veoma ozbiljan problem jer organizam često šalje signale da nešto nije u redu, kaže Aleksandra i dodaje da homeopatija ovde igra veliku ulogu jer rešava problem sistemski, odnosno ne leči samo simptome.

Zoran Milivojević, psihoterapeut se u svojoj praksi najviše susretao sa pacijentima koji su anksiozni i depresivni.

- Pacijent se susreće sa ovim problemima kada više ne može da se nosi s životnom situacijom, pogotovo kada zamera sama sebi ili ima iracionalan strah. Takvo stanje se naziva depresivni sindrom, kaže Milivojević za Espreso.

Nema mnogo slučajeva fobija, ali svakako izdvaja hipohondriju kao jednu od problematičnijih.

foto: Profimedia

- Najčešće su u pitanju mlade žene ili prezaštićena deca koja su navikla na preteranu brigu, pa kada odrastu imaju iracionalan strah od bolesti.

On je takođe naveo da se susreće sa određenim brojem pacijenata koji pate od psihosomatike i kaže kako su glavni uzrok bolova, potisnute emocije.

Pitali smo i naše sugrađane koje su njihove fobije:

M.R. (25)

foto: Wikipedia/SterkeBak

- Imam fobiju od zmija, i ne dao Bog da je nekad vidim! Ne idem ni u ZOO vrt zbog toga!

A.K. (33)

foto: Giphy

- Mene najviše plaši prolaznost vremena, i nekad sam u panici kako mi godine lete! Ne znam je li to fobija, ali strah je prevelik!

N.J. (24)

foto: Giphy

- Mene plaše psi! Kad ih sretnem na ulici, poludim od straha! Imam još fobija, ali ova mi je "najvidljivija".

M.L. (31)

- Najveći strah u mom životu je gubljenje voljene osobe! Ali to nije fobija, već normalna stvar!

(J. J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.