LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!
Foto: Printscreen Facebook / СТАРЕ ЛЕСКOBАЧКЕ ИЗРЕКЕ И ИЗРАЗИ

privlačila je i žene i muškarce

LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!

Član centralnog komiteta komunističke partije, svemoćna gestapovka, uticajna ličnost u srpskoj vladi, rušilac četničkog pokreta, tajni agent
Objavljeno: 17:17h

Najpoznatija srpska špijunka rođena u Sijarinskoj Banji kraj Leskovca bila je Vera Pešić. Rođena je 1919. godine u Sijarinskoj banji. U Leskovcu je odrasla, zavšila školu i udala se za policijskog pisara. Bila je čuvena po svojoj lepoti i zvali su je leskovačka lepotica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Posle razvoda od prvog supruga ona odlazi u Beograd gde upoznaje oficira Kontraobaveštajne službe Jugoslovenske kraljevske armije majora Slavka Radovića koji je posle uspešno završenog kursa za obaveštajce prima u službu.

Njen zadatak bio je da uđe u mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe koje su plele svoje mreže u Beogradu.

Osim što je znala strane jezike, Vera je posedovala nespornu lepotu i snažljivost.

Verin glavni zadatak je bio da otkriva rad nemačke obaveštajne službe. Nemci su se trudili da pridobiju folksdojčere u Vojvodini i formirali su agenturnu mrežu pod šifrom "Jupiter". Takođe, oni su formirali Kulturni savez folksdojčera (Kulturbund), omladinske organizacije, vojne grupe i čete, koje su ilegalno naoružavali. Vera je posećivala igranke i zabave po Beogradu. Odlično je igrala valcer i tango .To je naučila u onda najpoznatijoj beogradskoj plesnoj školi Marije - Mage Magazinović, koju je u slobodno vreme pohađala. Vešto je pratila takt i puštala da joj ritam ponese telo, što je izazivalo interesovanje muškaraca.

Prema instrukcijama koje je dobijala, bila je nenametljiva, ali je prihvatala i ples sa ženama - da bi iskazala nevezanost za bilo kojeg muškarca. Time je svima otvarala vrata i vešto mamila one za koje je služba bila zainteresovana.

Vera Pešić je po zadatku uspostavila kontakt i sa nemačkom obaveštajnom mrežom u Beogradu. Međutim, ovoga puta je svojom južnjačkom lepotom i zavela i bila zavedena, ali ne od nekog muškarca, već od jedne žene.

U pitanju je bila supruga nemačkog ambasadora, Elizabeta fon Maltzan, poznata pod nadimkom Lepa Lili koja je i sama radila za nemačku obaveštajnu mrežu. Vera je od Lili brzo "kupovala" zanat zavođenja, kako muškaraca tako i žena, i nadalje ga obilato koristila u svom radu. Dve ljubavnice često su viđane u noćnim klubovima i striptiz barovima.

Njihovi noćni izlasci pretvarali su se gotovo uvek u raskalašne zabave na kojima se šampanjac točio u potocima a novac razbacivao na sve strane.

Neretko njih dve su svoja "osećanja" pokazivale i u javnosti, pa su često viđane zagrljene ili kako se ljube. Lili je Veru obasipala krznom, nakitom i kozmetikom, a uskoro je Vera postala često viđen i rado priman gost u kući nemačkog ambasadora fon Herena.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.