OVAKO ŽIVE UKRAJINSKE IZBEGLICE U VRANJU: Deca su na raspustu, a evo kako dane provode stariji (FOTO)
Ukrajinske izbeglice, Foto: Printscreen/Rts

vranjski centar za azil

OVAKO ŽIVE UKRAJINSKE IZBEGLICE U VRANJU: Deca su na raspustu, a evo kako dane provode stariji (FOTO)

Od 79 korisnika 21 je dete, najmlađe ima šest meseci

Objavljeno:

Centar za azil u Vranju, sredinom marta, primio je prve izbeglice iz Ukrajine. Obezbeđeni su im smeštaj, hrana i zdravstvena zaštita. Centar su danas obišle predstavnice UNICEF-a i UNHCR-a.

Izbeglice, Centar za azil, Vranje, Ukraljinske izbeglice
foto: Printscreen/Rts

Raspust je u toku i za mlade Ukrajince, stanovnike Centra za azil u Vranju. Od 79 korisnika 21 je dete, najmlađe ima šest meseci. Za decu predškolskog i školskog uzrasta svakodnevno se organizuju radionice, na raspolaganju su im i uređeni sportski tereni. Viktorija je iz Donjecka stigla sa sinom, Marija iz Marijupolja sa ćerkom.

"Sin je sada na raspustu, ja radim onlajn, čitam knjige", kaže Viktorija iz Donjecka.

"Imamo puno aktivnosti za decu, evo vidite konstantno se održavaju neke radionice, moramo ispuniti vreme ovoj deci, mada se trudimo da to radimo i sa odraslima, mislim da uspevamo u tome", objašnjava Slobodan Savović, koordinator KIRS-a.

1 / 3 Foto: Printscreen/Rts

UNICEF I UNHCR su od Vlade Srbije dobili donaciju, 3 miliona evra , za pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

"Iz prve ruke smo videli kako izbeglice žive, dobar kvalitet smeštaja, kako im je pružena šansa da budu uključeni u zajednicu, kako deca idu u školu, socijalizuju se. UNHCR odaje priznanje Vladi Srbije koja je brzo aktivirala postupak zaštite izbeglica", kaže Stefani Kraus, v.d. šefica predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

"Bilo je lepo videti kako je Srbija dočekala izbeglice širom raširenih ruku, Vlada je vrlo brzo obezbedila privremenu zaštitu, a zdravstveni i obrazovni sistem su bili spremni da izađu u susret potrebama", dodaje Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Porodice u Centru za azil imaju zasebne sobe, zajedničke prostorije su za druženja. Obezbeđeni su obroci, a ostavljena je i mogućnost da sami u kuhinji pripreme hranu koju žele, na raspolaganju su im neophodne namirnice.

Izbeglice, Centar za azil, Vranje, Ukraljinske izbeglice
foto: Printscreen/Rts

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.