SOLARIJUM VS KREMA ZA SAMOPOTAMNJIVANJE: Doktorka Tiodorović otkrila zaprepašćujuće podatke o RAKU KOŽE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

zdravlje pre svega!

SOLARIJUM VS KREMA ZA SAMOPOTAMNJIVANJE: Doktorka Tiodorović otkrila zaprepašćujuće podatke o RAKU KOŽE!

Prekomerno izlaganje u detinjstvu nosi rizik za nastanak melanoma kože

Objavljeno:

Doktorka Danica Tiodorović, koordinator kampanje Euromelanom za Espreso portal istakla je važnost preventivnih pregleda i edukacije stanovništva o kožnim promenama.

- U toku kampanje pregledali smo više od 400 ljudi u Zlatiborskom okrugu, Kuzminu, selima u okolini Užica, Sremskoj Mitrovici i zaista smo zadovoljni odzivom. Pregledali smo poljoprivrednike, voćare, povrtare koji gotovo uopšte ne štite svoju kožu od sunca i UV zračenja. Kod 10 odsto pacijenata koji su došli otkrivene su promene koje su suspektne, odnosno, imaju sumnje na melanom, ali, na svu sreću u ranoj fazi. Bilo je je bazoceluralnih i spamocelurarnih karcinoma i onih atipičnih mladeža koji se preventivno uklanjaju da ne bi sutra imali šansu da pređu u malignitet, odnosno, u melanom, izjavila je.

Danica Tiodorović
foto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvanični kanal

Prekomerno izlaganje UV zracima (sunce ili veštački izvor - solarijum) povezuju se sa nastankom bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kože, a prekomerno izlaganje u detinjstvu nosi rizik za nastanak melanoma kože.

-Nedavno sprovedena studija pokazala je da osoba koja je imala bar jednom opekotine od sunca tokom detinjstva ima dvostruko veći rizik za razvoj karcinoma kože u odraslom dobu. Rizik za razvoj melanoma raste s godinama i 7 odsto je u uzrastu od 15. do 19. godina, dok je drugi najčešći rak u uzrastu od 15. do 29. godina, rekla je doktorka Tiodorović.

Doktorka je skrenula pažnju i na edukaciju i naglasila da ne treba misliti na kožu samo jedan dan u godini, ne treba se plašiti sunca, samo se treba adekvatno zaštiti.

- Neophodno je pravilno ponašanje na suncu koje podrazumeva: redovno i pravilno korišćenje fotoprotektivnih krema, mehaničku zaštitu u vidu kačketa ili šešira, naočara, kao i izbegavanje direktnog sunčevog zračenja u periodu od 10 do 17 časova. Poznata je činjenica da je 15 minuta izaganja suncu sasvim dovoljno za proizvodnju potrebne količine vitamina D. Generalno, deca, trudnice, starije osobe i osobe svetle puti osetljiviji su na sunčevo zračenje. Takođe, ne savetuje se izlaganje beba i male dece do 3 godine zbog nerazvijenog odbrambenog sistema pigmentacije i dubljeg prodiranja UV zračenja - kaže profesorka.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/PRVA

Zabraniti solarijume

Znamo da su solarijumi kancerogeni i da, u kasnijem životnom dobu, vode ka melanomu. To je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija još 2009. godine, pa su solarijumi u nekim zemljama već zabranjeni“, podsetila je dr Tiodorović. A kada su kreme za samototamnjivanje u pitanju, svaki dermatolog će u poređenju sa solarijumo kremi reći - apsolutno da. Krema ne može ni približno naštetiti koži kao solarijum. Zabluda je da kožu treba pripremiti za letovanje u solarijumu, to je greška na koju treba posebno apelovati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.