PRVE ŽRTVE GRIPA U SRBIJI! 4 umrlo, preko 50.000 ZARAŽENIH!
Foto: Profimedia

aLarmantno

PRVE ŽRTVE GRIPA U SRBIJI! 4 umrlo, preko 50.000 ZARAŽENIH!

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina
Objavljeno: 09:38h

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemlji.

"U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope", rekla je Dimitrijević.

Aktivnost virusa gripa epidemiolozi mere u četiri kategorije - nizak nivo aktivnosti, sredini, visok i veoma visok nivo aktivnosti virusa gripa. Za sada samo Ukrajina ima visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Dimitrijević je podsetila da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu - u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.