OVAJ PODUHVAT SRPSKIH LEKARA ĆE SE PREPRIČAVATI: Operisali srce DOK JE KUCALO
Ilustracija, Foto: Profimedia

komplikovana operacija

OVAJ PODUHVAT SRPSKIH LEKARA ĆE SE PREPRIČAVATI: Operisali srce DOK JE KUCALO

Pacijent je sada dobro, a lekari se nadaju da će tako i nastaviti

Objavljeno:

Najčešći uzrok smrti u Srbiji su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, pa zato lekari već dugo vode borbu protiv loših životnih navika koje umnogome doprinose takvoj statistici, ali i lečenju onih koji imaju genetske sklonosti ka takvim problemima.

"Praktično imamo epidemiju kardiovaskularnih bolesti i pravu poplavu pacijenata kojima su intervencije potrebne. U novom Kliničkom centru smo prvi put uradili kardiohiruršku operaciju kod bolesnika sa teškim akutnim infarktom miokarda", kaže prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Uz pomoć minimalno invazivnog vantelesnog krvotoka lekari su uspeli na oštećenom kucajućem srcu da izvedu hiruršku revaskularizaciju srca arterijskim graftovima. Pacijent je sada dobro, a lekari se nadaju da će tako i nastaviti.

Prema njegovim rečima, potrebno je da lekari na raspolaganju imaju sve što im treba, bilo da je tehnologija u pitanju, stručno osoblje i dijapazon različitih procedura, kako bi mogli da što bolje leče pacijente.

"U ovom slučaju se radilo o najtežem stanju. Težak infarkt miokarda sa značajno oštećenom funkcijom leve komore. Primena vantelesnog krvotoka omogućila nam je da izvedemo novu proceduru, ali i omogućila smanjenje nekog potencijalnog oštećenja", objašnjava Putnik.

Naglasio je da se naporno radi i da osim urgentnih slučajeva osoblje dnevno operiše šest elektivnih bolesnika.

"Uradite sve da ne postanete naši pacijenti. Zdrava ishrana, prestanite da pušite, kontrolišite faktore rizika, pritisak, masnoće, šećer", apelovao je Putnik.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.