LOŽITE SE NA PETARDE? Ne budite retardi, posle ovih snimaka više ih nikad nećete uzeti u ruke! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

igračka-plačka

LOŽITE SE NA PETARDE? Ne budite retardi, posle ovih snimaka više ih nikad nećete uzeti u ruke! (VIDEO)

Postalo je uobičajeno da bez petardi nema zabave, pogotovo kod mlađih naraštaja koji nije svastan stravičnih posledica koje one mogu izazvati...
Objavljeno: 00:04h

Sve više dece se igra sa petardama, pogotovo pred Novu godinu. Ipak, sva pirotehnika, a posebno petarde predstavljaju veoma opasnu zabavu koja dovodi do velikih i često trajnih zdravstvenih posledica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Najbolje je da petarde uopšte ne kupujete. Jer svake godine mnogo ljudi se unakazi koristeći ih. A buka koju stvaraju smeta svima.

foto: Filip Plavčić

A ako već morate, veoma je bitno da kupujete pirotehnička sredstva u ovlašćenim prodavnicama jer je kupovina tamo najsigurnija. Znamo da petarde nisu igračke, pa ih ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to nemaju dozvole jer vas mogu "iznenaditi".

foto: Filip Plavčić

Dečaci pogotovo obožavaju da se igraju sa petardama, a zanimljivo im je i da ih drže dugo u ruci. Bilo je više slučajeva u kojima su deca bila povređena zbog rukovanja petardama. Prilikom jednog dočeka Nove godine, dečak iz Kuršumlije je ostao bez prstiju nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci. Zatim slučaj M.M koji je zadobio velike povrede lica i ruku jer mu je eksplodirala flaša u kojoj se nalazila petarda.

foto: Filip Plavčić

Možda se sećate i slučaja kada je jedan vozač GSP-a rekao da više nikada neće moći da se bavi ovim poslom, od kad je delimično ostao bez vida. On je povrede zadobio kada su deca bacila petarde na nekoliko metara od njega u novogodišnjoj noći.

Slučaj devojčice V. H. (5) iz Preševa, je potresao sve prisutne jer je ona ostala bez jednog prsta leve šake i dve trećine prsta desne, nakon što joj je eksplodirala petarda u ruci. Dete je u bolnicu stiglo sa teškim povredama, a lekari su jedva uspeli da joj sačuvaju šaku. Cela šaka joj je bila pod opekotinama trećeg stepena.

Ukoliko niste znali, petarde mogu biti veoma opasne i za vaše kućne ljubimce. Pored toga, što će ih preplašiti, one mogu da umru od srčanog udara.

foto: Filip Plavčić

Kako bi vam demonstrirali koliko su petarde ozbiljne, odlučili smo da ih stavimo u voće, povrće i još ponešto. Ono što je usledilo nakon eksplozije, nateraće vas da se zapitate.

Pogledajte video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.