PO PRVI PUT: Azijska vrsta PTICE PRIMEĆENA u Srbiji
Ptica, Foto: Printscreen/Youtube/Nikola Tumbas

NEVEROVATNO

PO PRVI PUT: Azijska vrsta PTICE PRIMEĆENA u Srbiji

Područja gnežđenja belorepog vivka su u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora

Objavljeno:

Na jezeru Ludaš primećen je belorepi vivak. Ova vrsta je prvi put registrovana u Srbiji, a životinju je uspeo da uoči Levente Sekereš.

Područja gnežđenja belorepog vivka su u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora i Aralskog jezera. Povremeno se može videti i na Bliskom istoku. Primerci iz Azije migriraju u severoistočnu Afriku i Indiju, dok se oni sa Bliskog istoka ne sele. Tokom svojih lutanja stiže i do zapadnog dela Evrope. Ova ptica je u Srbiji prvi put primećena na obali jezera Ludaš u sredu.

– Obalna ptica koja se gnezdi na zemlji. Voli plitke vode, posebno travnjake. Tamo uvek traži svoju hranu. Insekti, manji vodozemci, pauci, od toga se sastoji ishrana. Polaganje jaja se takođe dešava na zemlji. Dakle, potrebno je vrlo tipično, specifično stanište kako bi ova ptica mogla da položi jaja. Izvaja malo udubljenje na tlu, oblaže ga finijim materijalima, vlatima trave i perjem. U proseku polaže četiri jaja, iz kojih se mladunci izlegu za 26 do 28 dana – keže Oto Sekereš, šef čuvarske službe Javnog preduzeća “Palić-Ludaš”.

Javno preduzeće “Palić-Ludaš” upravlja staništima uz pomoć podolskih goveda i bivola. Zahvaljujući tome se belorepi vivak i pojavio. Sa ispašom trska je potisnuta, a formirano močvarno područje privlači vrste koje su karakteristične za takva staništa, uključujući i ptice.

– Osećaju se bezbedno jer biljke izlaze iz vode, a oko njih je voda. Dakle, krzneni predatori ne mogu tako lako prići ni gnezdima, ni kasnije mladuncima. Oni zbog toga mogu svoja gnezda i jaja da postave na suvom – kaže Sekereš.

Oto Sekereš je dodao da je prisustvo goveda i bivola privuklo na to područje i insekte, koji takođe predstavljaju adekvatnu hranu za ptice.

(Espreso/pannonrtv.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.