AKO ČEZNETE ZA BOGATSTVOM, OBAVEZNO PROČITAJTE REČI SVETOG JUSTINA ĆELIJSKOG: "Srebroljublje je raspelo Hrista"!
Justin Ćelijski, Foto: Wikipedia Commons

MUDRE REČI

AKO ČEZNETE ZA BOGATSTVOM, OBAVEZNO PROČITAJTE REČI SVETOG JUSTINA ĆELIJSKOG: "Srebroljublje je raspelo Hrista"!

Mudre misli i poruke Svetog starca ostale su o nakon njegovog upokojenja, a jedna od njih odnosila se na sticanje materijalnih dobara

Objavljeno:

Sveti Justin Ćelijski rođen kao Blagoje Popović 6. aprila 1894. godine jedan je od novokanonizovanih srpskih svetaca.

Tokom Prvog svetskog rata kao đak i golobradi dečak biva mobilisan u “đačku četu” pri vojnoj bolnici u Nišu. Кasnije se, zajedno sa sveštenstvom i vojskom povlači preko Albanije, da bi, stigavši u Skadar, mladi Blagoje zamolio patrijarha Dimitrija za monaški postrig.

Sveti Ava Justin Popović
Sveti Ava Justin Popovićfoto: Wikipedia

Patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin.

Za života Ava Justin bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor Teologije i profesor na Bogoslovskom fakultetu.

Ako dolaziš u Srbiju, a ne vidiš oca Justina Popovića, isto je kao da odeš Rim, a ne vidiš papu, govorio je iguman Dečanski Makarije Popović.

Interesovanje za Svetog oca Justina Popovića vladalo je i van granica Srbije, a mnogi najučeniji ljudi tog doba redovno su posećivali manastir Ćelije, kako bi porazgovarali sa njim.

Mudre misli i poruke Svetog starca ostale su o nakon njegovog upokojenja, a jedna od njih odnosila se na sticanje materijalnih dobara.

Evo šta je Sveti Justijn Ćelijski poručio svima onima kojima je samo stalo do novca.

“Ne umeš li da se raduješ siromaštvu, brate, ne umeš li da si srećan siromaštvom, znaj da si kandidat za Judu! Čezneš li za bogatstvom, tinja li u tebi žudnja za novcem, znaj da se u tebi začinje Juda. Brate i prijatelju, zapamti na sav život: srebroljublje je raspelo Hrista, ubilo Boga; srebroljublje je od učenika Hristovog napravilo neprijatelja Hristovog, ubicu Hristovog. No ne samo to: ono je i Judu ubilo. Srebroljublje ima to prokleto svojstvo da čoveka čini ne samo Hristoubicom, već i samoubicom. Ono najpre ubija Boga u duši čovekovoj a ubivši Boga u čoveku, ono zatim ubija i samog čoveka. ”

( Espreso / Opanak )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.