DANAS JE SVETSKI DAN ŽELJA: Iza njega se krije jedna vrlo emotivna priča
Maslačak, Foto: Printscreen/Youtube/Warped Perception

POŽELITE ŽELJU

DANAS JE SVETSKI DAN ŽELJA: Iza njega se krije jedna vrlo emotivna priča

48 država širom sveta obeležava ovaj dan, a priča koja stoji iza nastanka ovog praznika je i više nego dirljiva

Objavljeno:

Svetski dan želja dan je koji slavi želje u svim oblicima - i ispunjene i neispunjene.

48 država širom sveta obeležava ovaj dan, a priča koja stoji iza nastanka ovog praznika je i više nego dirljiva.

Naime, Sedmogodišnji Kris, oboleo od leukemije, je 1980. godine poželeo da bude policajac i čuvari reda su mu ispunili san.

Zato se danas obeležava Svetski dan želja koji je ustanovila neprofitna organizacija „Mejk a viš fondejšn“ iz Feniksa u Sjedinjenim Američkim Državama. Svrha je da se pomogne bolesnoj deci da ostvare svoje želje.

Ova organizacija je aktivna u 60 gradova u SAD a tokom godina je rasla i sada pokušava da ostvari želje dece od dve do 17 godina u 45 zemalja sveta.

Mejk a viš“ organizacija ozbiljno shvata svoj zadatak i detetu se može ispuniti želja samo ako roditelj, staratelj ili medicinski radnik popuni i prosledi obrazac sa podacima i željom malog bolesnika.

Deca pišu
Deca pišufoto: Profimedia

A sve je počelo 29. aprila 1980. godine kada je ispunjena želja tada sedmogodišnjem Krisu Grejšusu koji je bolovao od leukemije i želeo je da bar na kratko oseti kako je to biti policajac.

Svetski dan želja održava se svake godine od 2010. godine. Tada je obeležena 30. godišnjica kada je Krisu ostvaren san da se igra policajca i uhvati kriminalca. Potpukovnik Dik Šefer je tada Krisu poklonio policijsku značku i šešir, kao i službenu uniformu specijalno sašivenu za njega. Nažalost, Kris je nekoliko dana kasnije izgubio bitku sa bolešću.

Zato bi danas svakako trebalo da zamislite želju za zdravlje vaše dece i bolesne dece širom sveta. Ako ste u mogućnosti donirajte i učinite neko lepo delo.

( Espreso / NajŽena )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.