Migranti ostavljeni u šumi!  Molili smo, preklinjali, ali su samo govorili – idite, idite!(FOTO)
Foto: Printscreen / N1

u šumu umesto u prihvatni centar

Migranti ostavljeni u šumi! Molili smo, preklinjali, ali su samo govorili – idite, idite!(FOTO)

Krovne međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju pokušaj deportacije jedne izbegličke porodice koja je izvučena iz autobusa, prebačena u policijsku vozilo, a kasnije u toku noći pronađena u šumi nadomak bugarske granice. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu
Objavljeno:

Ljudima koji su umesto u prihvatnom centru Bosilegrad ostavljeni u šumi danas niko nema pristup. Zato za N1 telefonom prepričavaju kako su na putu za Bosilegrad prošli jednu policijsku kontrolu, a na sledećoj – maskirana unformisana lica naložila su im da siđu iz autobusa, potom ih odvezli u šumu na samu granicu sa Bugarskom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Samo su nas ostavili na granici i rekli idite. Molili smo ih, govorili da je i dete sa nama, a tako je hladno, pitali zašto nam to rade kada nismo uradili ništa loše i imamo sve papire. Zašto nam to radite, molili smo, preklinjali, ali su samo govorili – idite, idite. Žene su vrištle, plakale. Pokušavali smo da založimo vatru, bojali se šta može da se desi - kaže Alrem Ibrahim za N1.

Uspeli su da preko SOS linije dobiju beogradski Info park. Upravo je od njih javnost i saznala o dramatičnoj akciji spašavanja koja je trajala do tri ujutru, da su, kada je stigla hitna pomoć tri ženske osobe bile u nesvesti.

foto: Printscreen / N1

Dva dana kasnije, do detalja se zna šta se događalo, ali ne i ko je za to odgovoran.

Na pitanje N1 poslato ministarstvima policije i vojske ko je bio zadužen za prevoz ove grupe, kako se dogodilo da ne stignu na odredište stigao je odgovor vojske u kome se ovaj slučaj ne pominje, već se podseća da ministarstvo i zajedničke patrole postupaju po važećim zakonima.

- Ovom prilikom apelujemo još jednom na poštovanju zakonskih propisa koji uređuju način prelaska državne granice i ukazujemo da je Srbija ostala država na migrantskoj ruti koja se najhumanije odnosi prema migrantima - navodi Ministarstvo odbrane.

Ni u Komesarijatu za izbeglice ne znaju ko je odgovoran. Ovaj slučaj zovu nemilim događajem i potvrđuju da su ljudi koji su ostavljeni u šumi bili registrovani u skladu sa propisima.

foto: Printscreen / N1

- Ta grupa jeste bila upućena u Bosilegrad. Upućena je u centar, na žalost tad već napunio za jedna dan. Došlo je do nemilog događaja. ta grupa je trebalo da bude sa tim validnim uputima bude prosleđena u Preševo ili Bujanovac, gde je jedino u ovom momentu imalo mesta. U ovom momentu ne mogu ništa određenije da kažem da pažljivo analiziramo zašto je do te nemile situacije došlo - kaže Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Sa onim što se dogodilo sedmočlanoj izbegličkoj porodici upoznat je UNFCR i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali do dans nikom nije dozvoljeno da razgovara sa njima, uz obrazloženje da je istraga u toku, da su u karantinu u PC Preševo, jer nisu prošli sve medicinske preglede.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.