PREMINUO DR SLAVOLJUB UROŠEVIĆ
Ilustracija, Foto: Profimedia

CRNE VESTI

PREMINUO DR SLAVOLJUB UROŠEVIĆ

U zvanje docenta izabran je 1967, u zvanje vanrednog profesora 1971, dok je u zvanje redovnog profesora biran 1977. godine

Objavljeno:

U Beogradu je u 97. godini preminuo dr Slavoljub Urošević, dekan i redovni profesor u penziji, jedan od velikih umova koje je iznedrila bivša Opština Mrčajevci. On je danas kremiran na Novom groblju u Beogradu.

Ko je bio Slavoljub Urošević

Rođen je 1926. godine u Donjoj Trepči, tačnije u zaseoku Orlovaku, koji je mnogo voleo. Veliki čovek iz poznate familije Vidinaca, kao i njegov rodjeni brat Milovan Urošević Minja, čačanski poznati profesor, pišu Mrčajevci info. Završio je Gimnaziju u Čačku.

Proveo je 63 godine u braku sa suprugom Zoricom. Roditelji su dve ćerke, dočekali troje unučadi.

U Beogradu gde je živeo bio je omiljen profesor. Često je u šali govorio – „da alkohol i cigarete drže čoveka“. Bio je umereni uživalac ta dva „poroka“.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1951. godine i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1965. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je na Prirodno-matematičkom fakultetu 1965. godine.

Prvi radni odnos zasnovao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1950. godine u Tehnološkom zavodu. Pored ostalih obavljao je i dužnost asistenta na predmetima Tehnologija i Nauka o robi.

Godine 1958. izabran je za asistenta na predmetu Tehnologija. Za predavača izabran je 1962. godine. U zvanje docenta izabran je 1967, u zvanje vanrednog profesora 1971, dok je u zvanje redovnog profesora biran 1977. godine. Penzionisan je 1992. godine.

Osim na matičnom fakultetu duže vreme je izvodio nastavu na Ekonomskom fakultetu u Subotici, zatim na fakultetima u Kragujevcu, Titogradu, Nišu, Vojnoj akademiji i Višoj školi za spoljnu trgovinu. Takođe je izvodio nastavu na postdiplomskom kursu Privredni razvoj.

1 / 6 Foto: Profimedia

Bio je šef seminara za Tehnologiju, predsednik Komisije za kadrovska pitanja, Komisije za zaštitu na radu, Komisije za stambena pitanja, Komisije za magistraturu, Komisije za organizaciju postdiplomskih studija, zatim član Izvršnog odbora i Predsedništva Saveza za unapređenje kvaliteta i standardizacije SRS, član Komiteta Jugoslovenskog saveza organizacija za unapređenje kvaliteta i pouzdanosti, predsednik Sekcije za kvalitet prehrambenih proizvoda itd.

Bonus video:

04:59

BRZE VESTI 06.05.2022. 11-55

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.